Про що говорить ваше волосся, частина 7. Догляд за кучерявим волоссям

Про що говорить ваше волосся, частина 7. Догляд за кучерявим волоссям

Власницям кучерів слід пам'ятати про важливість особливого догляду за таким волоссям. Кучеряве волосся має нерівну структуру, яка часто призводить до втрати вологи, тьмяності та пошкоджень. Як же правильно доглядати за кучерявим волоссям, щоб надати йому здорового вигляду? Очевидно, що відповідь криється в самому волоссі.

Багато жінок можуть тільки мріяти про кучеряве і густе волосся. Власниці прямого волосся вважають, що народитися з кучерявим або кучерявим волоссям — виграти генетичну лотерею. Але вони не здогадуються, що за таким волоссям потрібен свій особливий і складний догляд. Для того щоб відповісти на запитання, як доглядати за кучерявим волоссям, для початку найкраще докладніше дізнатися про цей неспокійний тип волосся!

КУЧЕРЯВЕ ВОЛОССЯ - ОСОБЛИВОСТІ

На перший погляд, таке волосся сповнене завитків і має великий об'єм. Комусь може здатися, що це єдине, що відрізняє цей тип волосся від інших. Однак найбільш суттєві відмінності приховані дещо глибше. Їх можна розглянути за допомогою мікроскопа — у поперечному перерізі вони зовсім не схожі на пряме волосся. Те, що волосся починає завиватися, визначається його структурою — у хвилястого волосся злегка сплюснута цибулина (у вигляді еліпса), у кучерявого — плоска, а в афрокудреїв вона нагадує бруньку.

Крім того, кучеряве волосся набагато крихкіше і чутливіше до впливу зовнішніх факторів. Чому так? Природні локони тонші в місцях вигинів — тому стають більш тендітними та ламкими. Крім того, вони не мають щільного кутикулярного шару з лусочками, що перекриваються, які лежать рівно, як у випадку з прямим волоссям. На вигинах дрібні кератинові лусочки мимоволі піднімаються. Тому кучеряве волосся за своєю природою має високу пористість, але, звичайно, і з цього правила є винятки.

Ще одна проблема, з якою доводиться боротися власницям кучерявого волосся, — це схильність до втрати вологи. Таке волосся часто зневоднюється, що також пов'язано з його структурою. Волога йде не тільки через надмірно підняті лусочки, а й тому, що кучеряве волосся вкрите більш тонким шаром захисного шкірного сала. Чому? Кучері не лежать рівно, торкаючись голови, і тому не мають можливості накопичувати необхідну кількість шкірного сала, що виділяється залозами, розташованими на шкірі голови. З іншого боку, у такій ситуації є і свої плюси, оскільки таке волосся набагато повільніше стає жирним. Зневоднення — одна з основних, але не єдина проблема, з якою доводиться стикатися людям з кучерявим волоссям.

Найпоширеніші проблеми кучерявого волосся:

  • воно дуже часто буває сухим, жорстким і ламким,
  • воно набагато більше схильне до пошкоджень,
  • воно частіше заплутується, його складно розчісувати,
  • їм не вистачає блиску і м'якості,
  • без належної підтримки волосся стає пухнастим і статичним,
  • його неможливо легко випрямити,
  • воно тьмяне, бо гірше заломлює світло.

Чому не росте кучеряве волосся?

Для власниць природних локонів процес відрощування волосся може бути особливо трудомістким. Через спіралеподібну структуру кучерів, складно помітити ріст волосся. Це часто викликає одне з найпоширеніших запитань: "Чому моє волосся не росте?". Але ж воно росте!

ДОГЛЯД ЗА КУЧЕРЯВИМ ВОЛОССЯМ

Як правильно доглядати за кучерявим волоссям? Щоденний догляд займатиме вдвічі більше часу, ніж у людей з прямим волоссям, оскільки кучері дуже вимогливі і "примхливі". Догляд за кучерявим волоссям і його укладання є непростим завданням навіть для досвідчених перукарів! Ось найважливіші правила, які спростять повсякденний догляд за кучерявим волоссям.

Три етапи професійного догляду за кучерявим волоссям

  1. Глибоке зволоження — на першому етапі до складу засобу входять компоненти, що зв'язують молекули води всередині волоса (гіалуронова кислота, сечовина, пантенол, алое або мед).
  2. Регенерація і зміцнення — другий етап полягає у використанні засобів, що містять такі необхідні речовини, як шовк, кератин, колаген, а також протеїни пшениці, сої та молока.
  3. Захист від втрати вологи та шкідливих чинників (наприклад, низької або високої температури, сонячного випромінювання тощо) за допомогою пом'якшувальних засобів, як-от олійки для волосся або силікони, — це останній, але не менш важливий етап правильного догляду за кучерявим волоссям.

Як правильно мити кучеряве волосся?

Найголовніший принцип: кучеряве волосся потрібно мити рідше. Якщо вам не потрібні пухнасті локони, то варто робити велику перерву перед кожним миттям голови. Не потрібно тижнями ходити з жирним волоссям — так може з'явитися лупа. Кучерявому волоссю не подобається надлишок у будь-якому форматі. Часте миття послаблює завиток і посилює зневоднення, оскільки сульфати вимивають невелику кількість шкірного сала, необхідного для підтримання належного рівня зволоженості. Як часто потрібно мити кучеряве волосся? Не частіше одного разу на два дні. Оптимальний варіант — двічі на тиждень.

Є ще кілька моментів. Найкраще мити кучеряве волосся, опустивши голову вниз, — завдяки цьому ми збільшимо об'єм і зможемо легше його розчесати. Крім того, краще використовувати прохолодну або теплу воду, оскільки тепло змушує лусочки підніматися вище. Завжди пам'ятайте, що поводитися з волоссям потрібно дбайливо — не накручувати і не тягнути пасма. Крім того, шампунь повинен мати м'який склад.

Коли розчісувати кучеряве волосся — коли воно вже сухе чи ще мокре?

Прийнято вважати, що кучеряве і кучеряве волосся можна розчісувати тільки мокрим. І це правда! Адже в такому разі розчісування сухих пасом легко призведе до їхнього випадіння та ламкості. Замість того щоб мучитися з розчісуванням сухих локонів, краще вичесати їх одразу після миття. Згодом це полегшить сушку і запобіжить появі пухнастості. Рекомендується розчісувати кучеряве волосся одразу після нанесення кондиціонера або олії, а також після того, як змили всі засоби. Так волосся стає гладким і слухняним, а ризик його пошкодження значно знижується.

Важливо знати, як правильно розчісувати кучеряве волосся. Однак не менш важливо розуміти, що для цього використовувати. Найкращі аксесуари для кучерявого волосся — прості й невигадливі. Чудово підійде дерев'яний гребінець із широкими зубцями або популярний Tangle Teezer. Для кучерявого волосся також можна використовувати щітку з густою і рідкою щетиною, бажано з натуральних матеріалів або з функцією іонізації.

Як сушити кучеряве волосся?

У цьому разі краще повністю відмовитися від використання фена, який може лише посилити проблему зневоднення, пухнастості або електризації. Найефективнішим методом є сушіння на повітрі. Якщо у вас немає такої можливості, розповідаю, як висушити волосся, не завдавши йому додаткової шкоди. Іта, найкраще робити це, нахиливши голову вниз, злегка розминаючи волосся пальцями, що дає змогу надати об'єму і підкреслити завиток. Крім того, стане в пригоді фен з дифузором, але не забувайте використовувати тільки холодний режим. Що робити, щоб кучеряве волосся не пушилося? Перед сушінням варто нанести на волосся трохи зволожувальної термозахисної олії.

Найбільш рекомендовані косметичні засоби для кучерявого волосся:

  • Шампунь для кучерявого волосся має бути м'яким. Найкраще, якщо засіб буде заснований на рослинних екстрактах і не міститиме сульфатів (SLS, SLES). Дитячий шампунь може стати вашим основним засобом для щоденного використання. Раз на два тижні можна використовувати сильніший засіб, щоб очистити шкіру голови від залишків продуктів і шкірного сала.
  • Кондиціонер для кучерявого волосся має полегшувати розчісування, розгладжувати і ретельно зволожувати. Найкращі засоби містять емоленти, які забезпечують захист від пересушування і водночас не перевантажують пасма. Крім того, такий косметичний засіб має надавати блиску і покращувати м'якість завдяки зволожувальному і живильному складу.
  • Крем або мус для укладання кучерявого волосся допоможе приборкати непокірні пасма, посилити блиск і зафіксувати зачіску. Якщо ви задавалися питанням, як посилити завитки, сміливо обирайте щось із широкого асортименту засобів для укладання кучерявого волосся. Однак варто пам'ятати, що їх надмірне використання може сприяти ослабленню волосся і появі лупи.

Усі засоби для кучерявого волосся можна замінити натуральними оліями, які глибоко живлять, зволожують, захищають і полегшують укладання. Вони з більшою користю замінюють маски, креми та бальзами для волосся. Але важливо індивідуально підібрати олію для свого волосся, враховуючи його стан. Правильний вибір — запорука успіху.

Використання олії для кучерявого волосся

Інформацію про те, як олія впливає на стан волосся, можна знайти в багатьох інших статтях цього блогу. Натуральні олії для волосся — це невичерпне джерело цінних вітамінів, мінералів і жирних кислот. Останні вкрай необхідні кучерявому волоссю, оскільки зміцнюють зовнішні структури та природний гідроліпідний шар. Саме завдяки цьому олія для кучерявого волосся забезпечує належний рівень зволоження, м'якість, блиск, еластичність і захист від шкідливих факторів. Секрет успіху полягає в правильному виборі олії.

Яка олія буде найбільш ефективною для кучерявого волосся? Найбільш рекомендованими є олії, багаті поліненасиченими жирними кислотами групи омега-3 і омега-6. Кучеряве волосся має високу пористість, тому для нього слід використовувати олії з великими частинками. Таким чином, обираючи олії для кучерявого волосся, варто звернути увагу на такі:

  • олія авокадо,
  • олія солодкого мигдалю,
  • олія бавовняного насіння,
  • арганова олія, 
  • олія примули вечірньої.

Однак слід мати на увазі, що кучерям напевно не сподобається кокосова олія, яка може посилити пухнастість. Також краще уникати касторової олії, яка занадто густа для такої структури волосся. Якщо ви не впевнені у виборі натуральної олії і не знаєте, яка олія підійде у вашому випадку, можна звернутися до готових рішень, таких, як Nanoil для волосся високої пористості. Це продукт комплексної дії, до складу якого входять як ідеальні олії для кучерявого волосся, так і цінні додаткові компоненти, зокрема вітаміни та протеїни.

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності