Волосся з високою пористістю. Все, що потрібно знати

Волосся з високою пористістю. Все, що потрібно знати

Вбирає вологу і поживні речовини, як губка. Але це не означає, що таке волосся легко наситити. Волосся з високою пористістю неймовірно слабке, ламке і сухе, навіть жорстке. Воно пушиться і легко електризується. Якщо стан вашого волосся залишає бажати кращого — дізнайтеся, як його відновити і від чого слід відмовитися.

Волосся з високою пористістю: профіль

Висока пористість волосся — це остання стадія його руйнування. Волосся такого типу ламке, грубе, з посіченими кінчиками, матове, зневоднене, починаючи з рівня вух, часто дуже жорстке і або вицвіле під впливом сонця, або таке, що втратило насичений колір через пігменти, які швидко змилися. Крім того, волосся з високою пористістю часто буває високочутливим. Це означає, що воно має підвищену схильність до пошкоджень. Найчастіше достатньо одного використання плойки або фена, щоб зруйнувати водневі містки, розташовані у внутрішній структурі волоса. Як наслідок, волосся стає неймовірно сухим (не здатне утримувати вологу), грубим і ламким.

Який вигляд має сильно пористе волосся? Щоб краще зрозуміти, необхідно проаналізувати пошкоджений стан під мікроскопом. Тоді можна помітити, що поверхня волосини не гладка. Кутикули підняті й широко відкриті, а значить, немає нічого, що могло б захистити внутрішні структури волосини від токсинів, температури й агресивних речовин, які надходять із невідповідними засобами для догляду за волоссям.

Чому у волосся підвищується рівень пористості?

Звичайно, люди не народжуються з від природи високопористим волоссям. Здебільшого для підвищення пористості волосся потрібен певний час, пов'язаний із частим впливом на нього пошкоджувальних перукарських процедур, наприклад, знебарвлення або хімічної завивки. Також волосся стає більш пористим унаслідок неправильного догляду. Неправильно підібрана косметика, тривале перебування в кондиціонованому приміщенні, сон із мокрим волоссям, надто тугі зачіски та відсутність будь-якого захисту — ось безпосередні причини, що призводять до погіршення стану волосся.

Варто знати, що одним із чинників, які сприяють підвищенню пористості волосся, є захворювання шкіри голови та системні дефіцити (наприклад, нестача вітамінів), хвороби та сильні лікарські препарати, що послаблюють волосяні цибулини. Природно, схильність до зневоднення може передаватися у спадок. Насамперед це стосується кучерявого і пухнастого волосся, оскільки його структура перешкоджає рівномірному розподілу шкірного сала по стрижні волосини. У результаті волосся позбавляється природного захисного шару, що перешкоджає втраті вологи. Таким чином, неправильний догляд спочатку руйнує поверхневий шар волосини, що складається з кератинової кутикули, а потім негативно впливає на внутрішню структуру волосини — кортекс.

Догляд за волоссям з високою пористістю: як доглядати за проблемним волоссям?

Основна проблема, пов'язана з високою пористістю волосся, полягає не в поганому стані та гострій потребі відновлення. Догляд за волоссям з високою пористістю дійсно ускладнений через його підвищену чутливість до зовнішніх чинників. Пояснимо: це означає, що для ослаблення стану пасом багато чого не потрібно. Наприклад, вистачить частого сушіння феном. Що ж робити, щоб забезпечити правильний догляд за волоссям з високою пористістю?

Перш за все, для догляду за таким волоссям необхідно використовувати м'які препарати, що не містять руйнівних мийних засобів і речовин, які можуть погіршити структуру волосся. "М'якість" — це, можна сказати, ключове слово всього догляду за волоссям з високою пористістю.

Найголовніше — вибрати м'які засоби для догляду за волоссям без важких і дратівливих силіконів та інших комедогенних речовин. Моногідроксиспирти, які є найважчими і часто трапляються в численних засобах для догляду за волоссям, найшвидше зневоднюють пористі та тендітні пасма. Тому, перш ніж придбати засіб для догляду за волоссям, перегляньте список інгредієнтів, щоб виключити з нього такі речовини: alcohol denat, benzyl alcohol, grain alcohol або isopropyl IPA.

Утримайтеся від хімічної обробки, що порушує стан волосся: знебарвлення та фарбування негативно впливають на стан волосся. Тому краще відмовитися від синтетичного барвника або освітлювача і перейти на натуральні рослинні барвники, наприклад, хну.

Замість перерахованих вище перукарських процедур, безумовно, краще проводити догляд за волоссям з використанням олій. Адже багато натуральних олій здатні не тільки фіксувати внутрішню структуру волосся і зміцнювати його цибулини, а й посилювати колір волосся і надавати йому блиску. Крім того, намагайтеся щодня використовувати захисні міст і спреї, призначені для волосся з високою пористістю, — легкі та водночас насичені активними речовинами, що роблять волосся сильнішим і захищають його від агресивних зовнішніх чинників. Не завадить і міст для жирного волосся.

Догляд за волоссям з високою пористістю — це нескінченна боротьба не тільки з сухістю і далеко не ідеальним зовнішнім виглядом. Необхідно стежити за тим, щоб волосся завжди було зволоженим і насиченим. Тому під час кожної косметичної процедури важливо створювати так звану оклюзію — захисний шар (найкраще з емолентів), який перешкоджає виходу поживних речовин із внутрішніх структур волосини.

Волосся з високою пористістю добре переносить усі види кератинових процедур, чи то салонні, чи то домашні. Кератин є природною складовою частиною волосини й ефективно заповнює всі порожнечі, що утворилися в його структурі. З огляду на те, що кінчики волосся з високою пористістю сильно пошкоджуються, не забувайте захищати ці ділянки волосся або жирним і захисним ланоліном, або відповідною сироваткою для кінчиків волосся.

За можливості відмовтеся від використання фена і давайте волоссю висихати на повітрі. Однак якщо сушка феном все ж необхідна, завжди застосовуйте термозахисні кондиціонери або лосьйони. Крім того, стежте за тим, щоб потік повітря, створюваний приладом, був слабким. А найкраще використовувати холодний потік повітря, оскільки він здатний закрити кутикулу волосини, розгладити волосся і надати йому блиску.

Вологе волосся краще заплітати в косу або збирати в хвіст. Так ви запобігатимете подальшому пошкодженню та пушінню волосся. Робіть багаті поживними речовинами маски для волосся, а раз на тиждень можна робити ополіскування волосся і шкіри голови оцтом — це відновить pH шкіри голови і допоможе кутикулі закритися природним чином. Ще один дуже рекомендований спосіб — правильне миття волосся: КШК або ШКШК (к — кондиціонер, ш — шампунь). Якщо коротко, то обидва способи передбачають використання подвійної порції кондиціонера або шампуню в поєднанні з інтенсивним живильним доглядом у вигляді кондиціонера з глибоко відновлювальними властивостями.

Виявляється, корисно також підтримувати волосся "зсередини", тобто не допускати дефіциту поживних речовин і приймати якісні БАДи. Волосся з високою пористістю потребує величезної кількості білків, вітамінів (здебільшого А, Е і В5), мінералів (цинк, мідь, кремній) і амінокислот.

Щоб не допускати погіршення стану волосся, регулярно (не рідше 4-6 разів на рік) робіть підстригання кінчиків.

Шампунь для волосся з високою пористістю

А ви знали, що під час догляду за волоссям з високою пористістю вирішальне значення має частота миття волосся? Його потрібно мити тільки в міру його забруднення! Занадто часте миття може стати причиною зневоднення. Час від часу можна вдаватися до допомоги м'якого дитячого шампуню. Він не живить і не очищає волосся так добре, як звичайний шампунь, але забезпечує делікатний догляд, який потрібен волоссю з високою пористістю.

Також слід звернути увагу на спосіб миття волосся. Слід ніжно масажувати шкіру голови, уникаючи перетягування або енергійного розтирання. Також не слід розподіляти шампунь по всьому волоссю. Наносьте його тільки на шкіру голови, а для кінчиків волосся використовуйте кондиціонер. Змивайте піну тільки теплою водою, яка закриє кутикули волосся з високою пористістю. Нарешті, волосся такого типу віддячить вам своєю красою, якщо ви будете його мити густими шампунями з пом'якшувальними і відновлювальними речовинами.

Кондиціонер для волосся з високою пористістю

Кондиціонер для волосся з високою пористістю має бути спрямований на відновлення й оздоровлення волосся. Волосся цього типу сильно пошкоджене, тому навіть делікатні силіконові засоби виконають свою функцію, але здебільшого в догляді за посіченими кінчиками.

Протеїнові кондиціонери не слід використовувати занадто часто, оскільки їх надлишок може послабити структуру волосся. Найкраще, якщо вони поєднуються з жирними емолентами, які можуть підтримувати захисну оболонку волоса.

Слід також пам'ятати, що занадто часте миття з використанням трав може завдати шкоди структурі волосся, особливо якщо в складі засобу занадто мало пом'якшувальних речовин або м'яких силіконів.

Кондиціонер для Волосся Високої Пористості

Кондиціонери для волосся з високою пористістю повинні бути спрямовані на відновлення та покращення стану волосся. Цей тип волосся сильно пошкоджений, тому навіть делікатні силіконові препарати служать по своєму призначенню - в основному для догляду за посіченими кінчиками. Протеїнові кондиціонери та зволожувачі слід використовувати в помірних кількостях, оскільки їх надмірна кількість може послабити структуру волосся. Найкраще в поєднанні з олійними пом’якшувачами, які знають, як зберегти захисний шар волосся. Слід також пам’ятати, що занадто багато трав’яних засобів для миття волосся або занадто часте миття волосся може завдати шкоди структурі волосся, особливо якщо продукт містить занадто мало пом’якшувачів або делікатних силіконів.

Один-два рази на тиждень (якщо ваше волосся дуже пошкоджене) знайдіть час для процедури інтенсивного відновлення. Для цього створені маски для волосся Nanoil Hair Masks - професійні підсилювачі для легкого використання в домашніх умовах. Дуже пористому волоссю обов’язково сподобається арганова маска Nanoil і бестселер для пошкоджених локонів: маска на основі кератину.

Кінчики волосся можна обробляти окремими оліями. Але найголовніше — використовувати тільки нерафіновані олії холодного віджиму.

Для лікування сильно пористого волосся слід використовувати рослинні олії з високим вмістом ненасичених жирних кислот (омега-3 або омега-6). Олії цього типу складаються з молекул, розмір яких досить великий, щоб підлаштуватися під широко відкриті кутикули волосся високої пористості.

Також майте на увазі, що насичені жирні кислоти з невеликими молекулами, як-от кокосова олія або олія ши, не дуже добре підходять для волосся з високою пористістю. Це пов'язано з тим, що такі олії не здатні зволожити волосся, а навпаки, роблять його більш пухнастим.

Олії та батери для волосся з високою пористістю

  • Олія насіння бавовни — захищає кінчики волосся, має пом'якшувальні та зволожувальні властивості, ідеально підходить для лікування сухого волосся з сильно пошкодженими кінчиками.
  • Лляна олія — містить цінні вітаміни В і Е. Стимулює процеси самовідновлення волосся і цибулин, захищає волосся від стоншування, ламкості та посічених кінчиків, прискорюючи його ріст.
  • Олія виноградних кісточок — ідеально підходить для літа, захищає волосся і шкіру голови від сонячних променів, хімічних і механічних ушкоджень, а також негативного впливу частих перукарень процедур (фарбування, сушіння феном, випрямлення).
  • Олія зародків пшениці — має відновлювальні властивості, фіксує внутрішні структури волосся, реконструює його природну захисну оболонку, розгладжує поверхню і закриває кутикули.
  • Олія маракуї — потужний антиоксидант, що має омолоджувальні властивості. Вона живить волосся і підвищує його еластичність. Олія надає волоссю блиск і захищає його від забруднення. Крім того, вона утихомирює неслухняні пасма і полегшує їх розплутування. Олія маракуї протистоїть пухнастості, роблячи волосся м'яким.
  • Олія примули вечірньої — покращує стан шкіри голови, позитивно впливає на клітини шкіри та цибулини волосся. Крім того, вона запобігає втраті води, виводить токсини, знімає подразнення і допомагає в лікуванні різних шкірних захворювань.

Що ще любить волосся з високою пористістю?

Здебільшого таке волосся потребує впливу цілого комплексу відновлювальних білків і речовин, які не тільки захищають, а й реконструюють волосся, а також підтримують його зволоженість. До корисних речовин для лікування волосся з високою пористістю належать:

  • Кератин — природний компонент волосини, що відповідає за заповнення пустот у пошкодженій структурі волосини. Багатий воднем кератин підвищує еластичність і стійкість волосся до агресивних зовнішніх чинників. Крім того, кератин надає волоссю гладкість і блиск.
  • Інші білки та амінокислоти — розгладжують і захищають волосся від погіршення його стану. Крім того, вони заповнюють прогалини у всіх структурах волосся. Найпопулярнішими білками для догляду за волоссям є молочний, шовковий, пшеничний, соєвий і колаген.
  • Яблучний оцет — його можна використовувати як завершальний ополіскувач один раз на тиждень. Такий ополіскувач закриває кутикули волосся з високою пористістю, вирівнює структуру волосся і балансує pH шкіри голови. Не забудьте зробити яблучний оцет легким ополіскувачем для волосся, розведеним водою, щоб знизити кислотність.
  • Зволожувачі (наприклад, гліцерин, мед, сечовина, лактат натрію, фруктоза, алое, гіалуронова кислота) — також необхідні волоссю з високою пористістю, проте їхнє використання має бути помірним. Важливо, що після нанесення зволожувальні речовини необхідно запобігти випаровуванню, доповнивши їх емолентами (оліями та восками, наприклад, ланоліном).
  • Легкі силікони — також належать до групи емолентів. Їх називають плівкоутворювальними полімерами, які необхідно включати в догляд за пошкодженим волоссям. Одним словом, вони кондиціонують пошкоджені пасма, а також покращують стан зневодненого волосся.

Волосся з високою пористістю — Чого слід уникати

Безумовно, під час лікування волосся з високою пористістю необхідно постійно слідкувати за тим, щоб волосся не зазнавало впливу чинників, які можуть пошкодити й без того ослаблену структуру волосся. Тому слід утримуватися від:

  • фарбування, освітлення, хімічної завивки волосся
  • високих температур
  • солоної та хлорованої води
  • прямого і тривалого впливу сонця, вітру та холоду
  • грубих рушників, тонких гумок для волосся і металевих затискачів для волосся (механічні пошкодження)
  • інтенсивного розчісування (смикання і перетягування волосся, ослаблення шкіри голови)
  • не рекомендується робити укладку, краще регулярно підстригати волосся
  • високого кислотного pH (наприклад, ополіскувач для волосся з високою концентрацією оцту)
  • високого базового pH (наприклад, знебарвлення)
  • надлишку трав, спиртів і зволожувальних речовин
  • надлишку парафіну — це досить неприємний пом'якшувальний засіб, який може зробити волосся блискучим, але водночас дуже зневодненим і пухнастим

 

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності