Шампунь. Відкриваємо незвичайні грані "звичайних" засобів

Шампунь. Відкриваємо незвичайні грані "звичайних" засобів

Головна і необхідна річ під час догляду за волоссям! Без шампуню не проходить жодне миття голови. Але ось, що дивно: ми досі так мало про нього знаємо, що часто вибираємо невідповідну косметику — засоби, які не відповідають нашому типу волосся. Але ж дуже даремно! Догляд за волоссям та його стан починається саме з шампуню — це один із найчастіше використовуваних засобів для волосся. Ми точно не радимо погоджуватися на будь-які компроміси в цьому питанні. Для початку важливо зрозуміти, що хороший шампунь — це перший крок на шляху до здорового волосся. Як знайти правильний шампунь? Яких інгредієнтів, що входять до складу, варто уникати? На що орієнтуватися під час купівлі шампуню і як підібрати його відповідно до типу волосся?

Слово "шампунь" багатьма мовами звучить однаково. Його праматір'ю є індуське слово chāmpo, що означає "масаж голови". Ще 100 років тому індуси могли похвалитися тим, що у них є один із найкращих засобів для миття волосся. Це були порошок рослини Шикакай і порошок горіха Рета, які не тільки надавали волоссю свіжості, а й виконували роль кондиціонера. Сьогодні Шикакай вважається альтернативою хімічним шампуням, яка продається в усіх аптеках. А ось масаж голови особливо оцінять ті, кому важливі сильні та здорові волосяні цибулини.

Нині існує незліченна безліч видів шампунів, тому ви легко можете вибрати той, який повністю відповідатиме вашим потребам. Косметичні марки пропонують шампуні для тонкого, густого (жорсткого), позбавленого блиску, світлого або темного, пофарбованого або освітленого, жирного або зневодненого, ураженого лупою волосся... Кожен може знайти собі щось для свого волосся.

Однак секрет хорошого шампуню криється не стільки в його призначенні, скільки в його складі та формі випуску. Найпопулярнішим варіантом, безумовно, є рідкий шампунь, але це не єдиний його різновид. Пропонуємо сьогодні розібратися у видах шампунів, їхньому призначенні та дії.

Шампунь і його види

  • Pідкий шампунь — найпопулярніший вид шампуню. Він був створений маркою Schwarzkopf і практично відразу витіснив свого попереднього конкурента — порошковий шампунь. Рідкий варіант шампуню найчастіше виготовляється з розчину інсектицидного або аміачного мила — повністю розчиненого у воді. Ці мийні речовини відповідають за утворення піни. Щоб запобігти зневодненню волосся, до розчину мила і до самого складу додають буферні розчини кислотної реакції, а також кондиціонуючі речовини, що надають волоссю блиску та здорового вигляду (вони поділяються на ті, що надають блиску, та антистатичні засоби).
  • Сухий шампунь — ті, хто вважає сухий шампунь винаходом останніх років, не вгадали. Сухий шампунь відомий уже кілька століть, а перші шампуні насправді мали саме "суху" форму (наприклад, компанія Schwarzkopf випустила на ринок свої перші шампуні у вигляді порошку, закритого в невеликих пакетиках; порошок пінявся під час змішування з водою). Перший сухий шампунь, що не потребує використання води, — Minipoo — з'явився в 40-х роках 20 століття, обличчям якого стала Твіггі — одна з найвідоміших на той час британських моделей, що задавала тренди краси. Виробник рекламував продукт як альтернативу очищенню волосся, коли немає можливості помити його звичним способом. Передбачалося, що Minipoo підходить і для дітей, оскільки не щипає очі. До складу цього шампуню 40-х років входив тальк, завдання якого полягало в поглинанні шкірного сала. Сучасні шампуні закриваються у флакони з розпилювачем, завдяки якому їх легше рівномірно розподілити по волоссю. Тепер в основі їхньої дії лежить крохмаль. Хороший сухий шампунь має освіжаючі та кондиціонуючі властивості (за рахунок кератину, вітамінів і олій), не містить солей алюмінію, силіконів і парабенів.
  • Міцелярний шампунь — з'явився відносно недавно. Як виявилося, саме звичайний міцелярний лосьйон-очищувач надихнув виробників на створення міцелярного шампуню. Ефективність та інноваційність міцелярного очищувального лосьйону спонукали творців об'єднати його властивості з шампунем. Як неважко здогадатися, до складу міцелярного шампуню входять міцели — дуже точні за своєю роботою молекули, що притягують токсини і бруд, не порушуючи водночас ні ліпідної структури шкіри голови, ні ліпідів, які є природними будівельними елементами волосся.
  • Очищувальний крем-шампунь — здебільшого це спеціалізований, дерматологічний продукт, який, завдяки своїй структурі, підходить для догляду за винятково чутливою шкірою. Крем-шампуні відносяться до групи засобів, які володіють делікатною дією і сприяють процесам оздоровлення проблемної шкіри голови з симптомами атопічного дерматиту, псоріазу та хронічної лупи. Крім того, очищувальні крем-шампуні здатні усунути відчуття постійного свербіння шкіри голови, заспокоїти її та впоратися з надмірним і неконтрольованим злущуванням епідермісу.
    Крім того, крем-шампунь корисний і в рамках тенденції "No Poo", яка передбачає відмову від усіх можливих хімічних речовин, що входять до складу косметики (в основному піноутворювачів). Варто також зазначити, що крем-шампунь не містить лаурилсульфатів натрію, силіконів, барвників і парабенів. Крім того, цей вид шампуню ідеально очищає волосся і шкіру голови, хоча, як уже було сказано вище, в його складі відсутні піноутворювачі. І, нарешті, його застосування нагадує використання кондиціонера для волосся.
  • Незмивний шампунь — перш за все, за способом застосування цей продукт можна порівняти з сухим шампунем. Незмивні шампуні часто бувають у формі спрею. За складом вони не містять ні тальку, ні пудри, мають досить рідку форму і містять рослинні речовини. Незмивні шампуні також використовуються в лікарнях, оскільки не спричиняють подразнення та алергії. Крім того, незмивний шампунь легко використовувати: достатньо розподілити його по волоссю, вмасажувати в шкіру голови і висушити рушником. Такий засіб, незважаючи на свої освіжаючі властивості, покликаний кондиціонувати волосся, не порушуючи природного ліпідного бар'єру.
  • Шампунь на масляній основі — це особлива, маловідома група шампунів. Вони виробляються на основі натуральних олій, наприклад, касторової, соєвої, парафінової, а також різних восків (наприклад, бджолиного). У таких шампунях відсутні піноутворювальні речовини. Здебільшого вони підходять для пошкодженого та сухого волосся і використовуються так само, як натуральні олії для волосся (використання шампунів на основі олій нагадує олійне відновлення волосся). Отже, олійний шампунь необхідно втирати в шкіру голови і розподіляти по всій довжині волосся, а через 30 хвилин змивати теплою водою. Після закінчення процедури волосся стає чистим і м'яким. Важливо, що шампунь на олійній основі не слід використовувати занадто часто, оскільки він має яскраво виражені пом'якшувальні властивості, які можуть обтяжити волосся.
  • Шампунь подвійного призначення — іншими словами, це шампунь, що поєднує в собі властивості звичайного шампуню і кондиціонера. Часто такий продукт називають засобом "2 в 1". Такий шампунь був створений, щоб одночасно економити час і насичувати волосся під час миття. Шампуні подвійного призначення зручні в застосуванні, але все ж є кілька нюансів. По-перше, вони підходять не для всіх типів волосся, а їхнє часте застосування може не тільки погіршити волосся, а й викликати подразнення шкіри голови. Крім того, дія шампуню подвійного призначення полягає в тому, що він, з одного боку, піднімає кутикули волосся (характерно для шампуню), а з іншого — закриває їх, роблячи волосся гладким (характерно для кондиціонера). Іншими словами, шампунь "2 в 1" поєднує в собі дві абсолютно різні діючі речовини, які виключають ефект кожної. Краще не використовувати їх одночасно.
  • Лужний шампунь — це окремий продукт. Перш за все, необхідно чітко розуміти, що його не можна використовувати постійно, оскільки завдання цього шампуню — ретельно і дуже інтенсивно очистити волосся, навіть його внутрішню структуру. Лужний шампунь часто використовується перукарями перед укладанням для глибокого живлення волосся. Для того щоб поживні та відновлювальні речовини легше проникали у волосся, його треба добре вимити — лужний шампунь ідеально підходить для цього, оскільки цей засіб додатково відкриває кутикули волосся. Часто буває, що після такого очищення волосся потрібна обробка пасом спеціальними засобами, що відновлюють ліпіди, підкислюють і закривають кутикули. Варто також зазначити, що лужний шампунь, здавалося б, ідеально використовувати перед використанням олії — це сприяє проникненню молекул олії вглиб пасом. Насправді ж раз на місяць рекомендується використовувати олію, поєднуючи її з лужним доглядом.

Склад шампуню. На що звернути увагу?

Не менш важливим моментом, з яким слід ознайомитися, є перелік інгредієнтів, з яких складається шампунь.

Які елементи складу визначають, наскільки хороший шампунь, а від яких варто утриматися?

Як визначити, чи корисний шампунь для волосся і, що ще важливіше, чи безпечний він для шкіри голови?

По-перше, найважливіша якість хорошого шампуню - він не повинен чинити комедогенної дії на шкіру голови. Тобто він не повинен містити синтетичних речовин, подразнювальних агентів і речовин нафтового походження. Тому доцільно купувати шампуні, основу яких складають натуральні та щадні речовини; шампуні, в яких немає парабенів, силіконів, SLS і SLES, коротколанцюгових спиртів, що зневоднюють, а також важких нелетких силіконів. Варто пам'ятати про те, яких інгредієнтів слід уникати.

Список інгредієнтів, які можуть чинити негативний вплив на волосся:

  • Sodium Lauryl Sulphate, SLS; Sodium Laureth Sulphate, SLES — сильно подразнювальні засоби, що забивають пори шкіри. Крім того, вони здатні проникати в кров і можуть пошкоджувати захисні шари волосся, що збільшує його ламкість.
  • Метил-, етил-пропіл-, бутил-парабени — або просто парабени, що спричиняють запалення шкіри і проникають у кров.
  • Propylene Glycol, Propylene Glycol, PG Xylene Glycol — належить до групи гліколів, які можуть бути дуже токсичними для організму людини. Тому необхідно стежити за тим, щоб вони не потрапляли в організм у великій кількості.
  • Мінеральна олія, петролатум, парафінова олія — це ціла низка поверхнево-активних речовин нафтового походження, які мають властивість відкладатися в організмі, здебільшого накопичуючись у кишечнику. При нанесенні на шкіру вони послаблюють її захисний бар'єр і сприяють розмноженню бактерій.

_________

  • Фталати — небезпечні, особливо для вагітних жінок і матерів-годувальниць. Фталати проникають у материнське молоко і потрапляють у плаценту плода. Вважається, що вони значно пошкоджують генеративні клітини.
  • Спирти — вони зневоднюють волосся і шкіру голови, але не всі з них шкідливі. Найнебезпечніші коротколанцюгові спирти: Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Isopropyl Alcohol і Ethanol.

Гарне волосся — це символ жіночності і, безсумнівно, візитна картка кожної жінки. Тому варто звернути увагу на те, чим ми кондиціонуємо волосся, а також на те, який шампунь ми відправляємо в кошик. Краса та гарний стан волосся починаються з його миття та очищення. Саме тому так важливо вкласти кошти в якісний шампунь, який посилить дію кондиціонера та видалить природний жир зі шкіри.

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності