Найпопулярніші міфи про волосся. Як НЕ треба доглядати за волоссям?

Найпопулярніші міфи про волосся. Як НЕ треба доглядати за волоссям?

Хіба знайдеться жінка, яка відмовиться від красивого, здорового і сильного волосся? У гонитві за красою ми пробуємо різні засоби, але, як і раніше, віримо в безліч міфів про волосся. Давайте проаналізуємо найпопулярніші шкідливі поради щодо догляду за волоссям. Чи є в них частка правди?

Можна багато чого зробити для того, щоб наше волосся радувало нас блиском, довжиною та еластичністю. Шкода тільки, що часто ми тільки шкодимо йому, дотримуючись порад з ненадійних джерел.

Якщо ваша подруга спить з мокрим волоссям, а вранці прокидається з розкішною шевелюрою, то це не означає, що у вас буде так само. Краще відмовтеся від сушіння феном. Тим паче, мокре волосся набагато більше схильне до пошкоджень.

Отже, про які популярні поради щодо догляду за волоссям слід забути назавжди?

15 МІФІВ ПРО ДОГЛЯД ЗА ВОЛОССЯМ

МІФ 1

Від частого миття волосся швидко випадає.

У тому, що волосся починає надмірно випадати, багато хто звинувачує часте миття, яке нібито провокує його випадання, спричиняє сухість і погіршує загальний стан, — широко поширений міф.

Це зовсім не так! Насправді правильне миття волосся в поєднанні з легким масажем шкіри голови і використанням відповідного шампуню — це спосіб поліпшити зовнішній вигляд волосся. Щоденне миття сприяє притоку крові, очищенню волосся і шкіри голови, зміцненню цибулин і, як наслідок (всупереч міфу), прискоренню росту волосся.

Однак у цьому міфі є частка правди. Якщо часто використовувати невідповідні засоби з агресивними мийними компонентами, то це може призвести до випадіння занадто великої кількості пасом.

МІФ 2

Волосся звикає до засобів.

Думка про те, що волосся звикає до засобів, — один із найпоширеніших міфів із реклами. Щоб змусити нас купувати більше, бренди переконують нас у тому, що нам потрібен новий шампунь, бо той, яким ми користуємося, вже не працює, так?

Слід знати, що ні волосся, ні шкіра голови не звикають до будь-яких засобів. Речовини завжди працюють однаково: живлять, зволожують, відновлюють. Враження, що засіб більше не працює, — це не наслідок звикання до нього, а результат поліпшення стану волосся. Інакше кажучи, той чи інший кондиціонер або шампунь уже не виконує свою роль, тому що він уже виконав її. Загалом, час щось змінювати у своєму догляді за волоссям!

МІФ 3

Що більше кондиціонера, то краще.

Цей популярний міф про догляд за волоссям стосується практично всіх видів доглядових засобів: кондиціонерів, масок, шампунів, олій. Ми помилково вважаємо, що від кількості засобу залежить кращий ефект — нам здається, що таким чином ми доставляємо більше поживних речовин. На жаль, це не так.

Під час нанесення будь-якого засобу необхідно дотримуватися інструкції із застосування! Якщо виробник вказує, що для волосся середньої довжини достатньо однієї краплі, не варто виливати на голову цілу пляшку. Нанесення більшої кількості засобу, ніж зазначено в інструкції, не поліпшить ефект і не змусить його працювати інтенсивніше. Це стосується й іншої помилки, якої ми часто припускаємося: наносимо кондиціонер на шкіру голови, коли чітко вказано, що засіб призначений для волосся.

При цьому ви не прискорюєте ефект і не економите кошти — навпаки, витрачаєте багато продуктів і, найголовніше, обтяжуєте волосся, забиваєте отвори волосяних фолікулів і "заклеюєте" шкіру голови.

МІФ 4

Підстригання кінчиків волосся прискорює його ріст.

Ріст волосся відбувається за рахунок правильного поділу клітин у волосяних цибулинах — поживні речовини потрапляють до волосяного фолікула і синтезуються в кератин. Неважливо, підстригаєте ви кінчики волосся чи ні — це ніяк не впливає на його ріст. Усі основні процеси відбуваються в шкірі голови.

Однак, у цьому міфі є частка правди — якщо регулярно підстригати кінчики волосся, то воно може здаватися довшим, і це не тому, що росте швидше. Це відбувається тому, що волосся не ламається на кінцях і просто більш здорове.

МІФ 5

Вищипування сивого волосся — чудовий спосіб позбутися його.

Існує кілька міфів про сиве волосся. Один із них свідчить, що на місці вирваної сивої волосини виростає нова волосина нормального кольору. Інші ж стверджують, що на місці вирваної волосини виростуть дві. Чому ж тоді вірити?

Насправді висмикування сивого волосся не дає жодного ефекту: сиве пасмо не зникає і не відростає в більшій кількості. Одна цибулина дає тільки одну волосину, і вона теж буде сивою — сивина є наслідком втрати здатності до утворення пігменту в клітинах, що забезпечують ріст волосся. Цибулина, що дала сиву волосину, вже ніколи не повернеться до колишнього кольору.

МІФ 6

Часте розчісування волосся надає йому блиску.

Чи змушує гребінець рости волосся швидше, при цьому посилюючи його блиск, чи все відбувається навпаки? Це залежить від того, чи знаєте ви як правильно розчісувати волосся. Річ у тім, що занадто енергійне або часте розчісування з використанням неправильних аксесуарів може призвести до пошкодження волосся. Якщо ви хочете уникнути ламкості волосся, відкритих кутикул і посічених кінчиків, обирайте гребінець або щітку, що відповідає вашому типу і стану волосся.

У деяких випадках гребінець може посилити кровообіг у шкірі голови, що сприятливо позначиться на стані та зовнішньому вигляді волосся, але водночас слід пам'ятати, що розчісування має бути дбайливим.

МІФ 7

Посічені кінчики можна прибрати за допомогою сироватки.

Реклама обіцяє скріпити посічені кінчики. Звісно, це міф: єдиний спосіб прибрати їх — зістригти.

Насправді не існує косметичних засобів, здатних склеїти посічені кінчики. Жодна маска, кондиціонер, сироватка чи олія цього не зроблять. Деякі засоби лише залишають липкий шар, наприклад, із силіконів, завдяки чому кінчики волосся здаються більш гладенькими та здоровими. Але це тільки видимість.

Чи можна взагалі вилікувати посічені кінчики? Як правило, ні. Незважаючи на те, що існують процедури, як-от Olaplex, які відновлюють дисульфідні зв'язки у волоссі та доставляють необхідний кератин, ефект залежить від того, наскільки пошкоджені кінчики волосся.

МІФ 8

Небезпечно фарбувати волосся під час вагітності.

Напевно, багато вагітних жінок чули, що фарбувати волосся не можна, оскільки це може нашкодити дитині. Це дуже популярний міф. Було проведено безліч досліджень з вивчення поглинання пігменту і впливу фарби для волосся на дитину, що розвивається. Доведено, що це нешкідливо. Вагітним жінкам можна сміливо фарбувати волосся, особливо якщо вони вибирають натуральні фарби без аміаку, що містять рослинний пігмент.

МІФ 9

Натуральні олії холодного віджиму роблять волосся жирним, а мінеральна олія має кондиціонуючий ефект.

Переглядаючи поради щодо використання олій у догляді за волоссям, ви можете отримати ще одну порцію міфів. Як насправді працюють інгредієнти, що виходить у результаті боротьби натуральних олій з мінеральними?

Насамперед, натуральні олії не роблять волосся жирним, якщо використовувати їх у правильних кількостях і за правильного способу застосування. Олія, що відповідає стану і типу вашого волосся, не жирнить і не обтяжує його, а розгладжує, захищає, утримує вологу, приборкує волосся, яке розлітається, надає блиск і еластичність.

З іншого боку, мінеральна олія не має кондиціонуючих властивостей. Навпаки, вона може викликати подразнення шкіри голови, зневоднення або обважнення волосся. Мінеральна олія має великий недолік — вона не є натуральним косметичним засобом, а являє собою побічний продукт дистиляції нафти. Вона дає поверхневий ефект, тимчасовий блиск і гладкість волосся. Ці ефекти зберігаються тільки до наступного миття голови.

МІФ 10

Волосся потрібно розчісувати, поки воно ще вологе.

Ще одна хибна думка, пов'язана з доглядом за волоссям. Слід наголосити, що не можна розчісувати мокре волосся, оскільки воно набагато більше схильне до пошкоджень. Кучері становлять виняток. Якщо ви вирішили розчісувати мокре волосся, то вам потрібен якісний гребінець із широкими зубцями. Якщо робити це акуратно, то можна уникнути пошкоджень. Однак за можливості розчісуйте волосся, коли воно висохне.

МІФ 11

Прискорити ріст волосся неможливо.

Той факт, що зістригання кінчиків не дає ефекту прискорення росту, зовсім не означає, що прискорити ріст волосся неможливо! Твердження, що з темпами росту волосся нічого не можна вдіяти, — ще один міф.

Насправді існує безліч способів стимулювати прискорений ріст волосся. Корисними є регулярні масляні процедури для волосся, скраби та масаж шкіри голови, а також вживання в їжу продуктів, багатих на жирні кислоти, вітаміни (особливо на біотин), мідь і цинк.

Однак слід пам'ятати, що швидкість росту волосся має свої обмеження, зумовлені нашими генами. Неможливо чарівним чином вирости на 5 сантиметрів за тиждень.

МІФ 12

Перукарські засоби виграють в аптечної косметики.

Деякі люди вважають, що перукарські засоби — найкращі, і це ще один відомий міф.

Насправді професійні засоби не кращі за ті, що продаються в магазинах. Важливо не місце, а інгредієнти. Багато магазинних засобів мають справді цінний склад поживних речовин, які дають природний, глибокий і тривалий ефект. Водночас багато професійних засобів містять суміш силіконів, що дають миттєвий, а не стійкий ефект. Майте це на увазі!

МІФ 13

Волосся надмірно випадає, бо воно занадто довге й важке.

Одна з найдивніших теорій свідчить, що чим довше і важче волосся, тим більше його випадає. Це неправда!

Звісно, існують різні причини випадіння волосся (від неправильного догляду за волоссям до гормонального дисбалансу або генетики), але вага і довжина не впливають на кількість волосся, що випало. Набагато важливіший стан волосся — довге волосся може випадати менше, ніж коротке пошкоджене пошкоджене. Потрібно тільки не забувати правильно зміцнювати цибулини довгого волосся, щоб вони могли витримати таку вагу.

МІФ 14

Якщо шампунь не піниться, значить, він не працює.

Як розпізнати якісний шампунь? Багато хто вважає, що шампунь, який піниться, ефективно очищає і видаляє забруднення. Це ще один поширений міф, який ми зараз розвіємо.

Насправді хороший очищувальний шампунь не обов'язково повинен пінитися. Важливо, щоб він містив правильні мийні компоненти (не надто жорсткі, щоб не зневоднювати волосся) і речовини, які контролюють роботу сальних залоз, кондиціонують шкіру голови та відновлюють баланс pH. Цікаво, що безсульфатні шампуні часто виявляються найефективнішими, найретельніше очищаючи волосся.

МІФ 15

Шампунь має підходити до вашого типу волосся.

Зрештою, ще один міф про шампуні. Косметичні компанії завжди змушували нас купувати шампуні, відповідні до типу волосся: для пошкодженого, стоншеного, кучерявого, фарбованого тощо. Чому? Адже шампунь призначений для очищення шкіри голови.

Назва "шампунь для волосся" дещо вводить в оману. Не варто вибирати шампунь за типом волосся — важливіші проблеми, пов'язані зі шкірою голови. Якщо волосся жирне, то це пов'язано з порушенням роботи сальних залоз на шкірі голови. Якщо вас турбує лупа, то, найімовірніше, на шкірі голови з'явилися грибки. Дуже важливо перевірити, якого очищення потребує ваша шкіра, адже від шкіри голови залежить стан волосся та його зовнішній вигляд.

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності