Миємо волосся не магазинним шампунем. У чому суть методу "No Poo"?

Миємо волосся не магазинним шампунем. У чому суть методу

Чисте волосся без шампуню. Таке взагалі можливе? Виявляється, відмовитися від шампуню дуже просто, бо існує безліч альтернативних методів миття волосся. Дізнайтеся про переваги очищення волосся за методом "No Poo".

Перш ніж ви знову потягнетеся за шампунем або почнете панікувати, помітивши, що він закінчився, прочитайте цю статтю.

Чи пошкоджує шампунь волосся?

Дедалі частіше й частіше люди обговорюють і ставлять питання про застосування шампуню та його шкоду. Адже в більшості випадків цей засіб для догляду за волоссям містить агресивні очищувальні речовини, такі як SLS (Sodium Lauryl Sulfate) і SLES (Sodium Laureth Sulfate), які є дешевими синтетичними мийними засобами. Саме вони відповідають за ефективне очищення. Крім того, вони надають шампуню приємної пінистості.

На жаль, на цьому переваги закінчуються і починаються недоліки, оскільки аніонні мийні речовини, що містяться в синтетичних шампунях:

  • позбавляють шкіру голови гідроліпідного бар'єру і зневоднюють її
  • викликають подразнення, почервоніння і свербіж
  • порушують роботу сальних і жирових залоз
  • можуть порушувати кислотно-лужний баланс шкіри голови
  • призводять до розвитку різних шкірних захворювань, наприклад, лупи
  • опосередковано можуть призвести до стоншення й ослаблення волосся

Без шампуню, або методом "No Poo"

Не всі шампуні погані — можна зустріти засоби з хорошим складом, що містять м'які мийні речовини. Проте, ніколи не можна перестрахуватися максимально, від того існує рух "No Poo". Що це таке?

"No poo" каламбур зі слів "shampoo" (шампунь) і "poo" (фекалії). Вираз означає скорочення використання шампунів або їх обмін на продукти з меншою кількістю інгредієнтів, шкідливих для волосся. Але все не так просто. Найскладніше в цьому методі — знайти розумні альтернативи, завдяки яким миття волосся без шампуню стане можливим і ефективним.

Багато хто вважає, що нічого не може замінити звичайний шампунь. Проте миття волосся методом "No Poo" набирає все більшої популярності, оскільки кількість людей, які дотримуються цього методу, постійно зростає. Що ж вони використовують замість шампуню?

Альтернативи шампуням. Чим мити волосся?

Чи знаєте ви, що можна використовувати замість шампуню, щоб якісно вимити голову? Метод "No Poo" відкриває безліч способів догляду за волоссям — існує безліч альтернатив звичайному миттю волосся. Ось найбільш популярні з них.

МИТТЯ ВОЛОССЯ З КОНДИЦІОНЕРОМ

Усі, хто знайомий з різними методами миття волосся, знають, що волосся можна мити тільки кондиціонером. Цей спосіб (також званий спільним миттям) рекомендується тим, чиє волосся зневоднене, пошкоджене або кучеряве — кондиціонер містить тільки м'які мийні засоби, основна мета яких — надати пасмам кондиціонованого вигляду. Водночас цей засіб очищає волосся, не залишаючи його сухим і сплутаним. Проте, такий спосіб миття волосся без шампуню може посилити проблему жирної шкіри голови. Крім того, його не слід проводити частіше 2-4 разів на тиждень.

МИТТЯ ВОЛОССЯ З ОЛІЯМИ

Досить інтригуючий спосіб — миття волосся з оліями, який насправді не так уже й широко поширений. Проте спробувати цей метод варто, оскільки жирні олії неймовірно добре збирають інші жирові забруднення і завдяки цій властивості очищають шкіру голови та волосся. Однак виникає питання: як потім прибрати олію з голови? Теоретично, якщо використовувати невелику кількість олії, що добре вбирається (наприклад, жожоба, інка інчі або мигдальна), то змивати її не потрібно, оскільки вона не перевантажує волосся. Однак іноді може знадобитися емульгування кондиціонером.

МИТТЯ ВОЛОССЯ ТІЛЬКИ ВОДОЮ

Найцікавіший метод "No Poo» — це миття волосся водою (метод називається "тільки вода"). Чи ефективне миття волосся без використання будь-яких косметичних або натуральних засобів? Справді, колись люди мили волосся в річковій воді, і ніхто не скаржився на лупу, жирність волосся чи перші ознаки облисіння. Однак сьогодні вода більш жорстка та хлорована, а волосся вкрите іншими забрудненнями — токсини, вихлопні гази, надлишок себореї важко видалити лише водою. Тим не менш, за спробу не можна засуджувати. Звісно, миття волосся лише водою не завдасть шкоди і дасть змогу освіжити його, наприклад, у перервах між миттям голови.

МИТТЯ ВОЛОССЯ З МИЛОМ

Обговорюючи тему миття волосся за методом "No Poo", не можна не згадати про мило. Адже натуральне брускове мило можна використовувати не тільки для миття тіла, а й волосся. Яке мило варто використовувати прихильникам методу "No Poo"?

  • Мило з гідроксидом калію — це поєднання солей калію, гліцерину, лимонної кислоти та інших компонентів, але без синтетичних барвників, ароматизаторів і консервантів. Воно має антисептичні властивості, прискорює регенерацію і легко розчиняється у воді. Звичайно ж, дуже добре очищає волосся.
  • Мило на олійній основі — це мило на основі оливкової олії (наприклад, кастильське або марсельське мило) або суміші олій (наприклад, чорне африканське мило з кокосової та пальмової олії у поєднанні з олією ши та насінням дерева какао). Воно має антибактеріальні та змащувальні властивості, тому мило на основі олій рекомендується використовувати для миття волосся, схильного до утворення лупи.
  • Трав'яне мило — рослинне мило, виготовлене з добірних трав, таких як лепеха, хвощ, лопух, ромашка, кропива або відьмина вода. Таке мило добре очищає жирне волосся і подразнену шкіру голови.
  • Сірчане мило — збагачене 3-5% сірки, завдяки чому має виражені антибактеріальні та протисеборейні властивості. Його можна використовувати для миття жирного волосся. Крім того, воно визнане натуральною і більш здоровою альтернативою шампуням проти лупи.

МИТТЯ ВОЛОССЯ ХАРЧОВОЮ СОДОЮ

Досить спірним способом миття волосся без шампуню є очищення пасом харчовою содою. Природно, у цього методу стільки ж прихильників, скільки й противників. Однак варто розуміти, що приготувати цей домашній шампунь зовсім нескладно — достатньо змішати харчову соду з водою. Тепер можна нанести суміш на волосся і продовжувати втирати її в шкіру голови протягом 2-3 хвилин. Змити теплою водою. Харчова сода чудово очищає, дезінфікує та освіжає волосся. Крім того, вона має антибактеріальні властивості.

ПРИМІТКА!

pH харчової соди є основним, що може здатися не дуже корисним для шкіри голови з природною кислотністю — pH волосся буде порушено. Тому після кожного миття волосся харчовою содою слід використовувати кислотний ополіскувач для волосся.

МИТТЯ ВОЛОССЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ВІДВАРУ

Під час обговорення теми натурального миття волосся особливе місце має бути відведене різним видам відвару, які можуть ефективно використовуватися як альтернатива синтетичним шампуням. Головне — знайти рослини, що містять сапоніни — природні мийні сполуки, які виділяються під впливом тепла. Це, зокрема, полин, кропива, календула, алое, солодка, пажитник, живокіст, плющ, звіробій, мате (рід гостролиста), женьшень, льон, чорний кмин і багато інших.

Звісно, можна трохи поекспериментувати і спробувати одну з двох найпопулярніших ідей миття волосся екологічно чистими відварами.

  • Мильний горіх — приготувати заварку з мильного горіха дуже просто і не займає багато часу. Покладіть 7-8 горіхів у 0,5 л води і кип'ятіть протягом 5 хвилин. Після охолодження перелийте заварку в пляшку і струсіть, щоб утворилася піна. Тепер можна приступати до миття волосся і шкіри голови заваркою з мильних горіхів. Слід врахувати, що на волоссі заварка з мильних горіхів має перебувати не менше кількох хвилин.
  • Відвар з мильних горіхів — аналогічними властивостями володіє корінь мильного горіха. Для його приготування необхідно 2 ложки кореня мильного горіха залити 2 склянками води. Кип'ятити протягом 5 хвилин і дати охолонути. Таку заварку можна використовувати як звичайний шампунь для миття волосся і шкіри голови.

ІНШІ ДОМАШНІ МЕТОДИ

Незважаючи на найбільш популярні методи "No Poo", існує кілька десятків ідей, як замінити синтетичний шампунь. Нижче наведено список методів, які найчастіше трапляються на інтернет-форумах і в посібниках з догляду за волоссям.

  • Миття волосся борошном — звичайне борошно є джерелом сапонінів, які є м'якими мийними речовинами, отриманими з природи. З борошна можна приготувати домашній сухий шампунь, а в поєднанні з водою (3-4 ложки борошна на 125 мл теплої води) отримати мийну пасту для волосся. Яким борошном найкраще мити волосся? Як правило, варто віддати перевагу житньому, грамному, кукурудзяному, гречаному та вівсяному борошну.
  • Миття волосся глиною — це природні речовини, відомі своїми очисними властивостями. З них можна приготувати не тільки маску для обличчя, а й очищувальну маску для волосся, яка без зусиль вбере забруднення з пасом. Можна використовувати будь-які види глин, які необхідно змішати з водою і продовжувати масажувати шкіру голови протягом кількох хвилин. Після змивання глини волосся буде чистим.
  • Миття волосся яєчним жовтком — незважаючи на популярність яєчного шампуню, лише деякі знають, що такий засіб можна приготувати в домашніх умовах. Всього одне яйце, сік половини лимона і кілька ложок улюбленої олії/кондиціонера - ось і все, що потрібно. Після змішування всіх інгредієнтів домашній яєчний шампунь готовий. Миття волосся яєчним жовтком не тільки ефективне, а й додатково має спільні властивості з відновлювальною маскою. Однак зловживання цим способом може призвести до небажаних наслідків, адже жовток багатий на білки, які за надмірного використання завдають шкоди волоссю.
  • Миття волосся лугом — як альтернативу шампуню можна використовувати суміш золи і води, яка являє собою луг, визнаний екологічно чистим мийним засобом. Дійсно, миття волосся золою може здатися дивною ідеєю, але вона дійсно ефективна. Як приготувати луг? Швидкий варіант — змішати деревну золу з водою до отримання кремоподібної консистенції; при нанесенні на шкіру голови вона діє як шампунь. Якщо у вас є більше часу, можна засипати золу на 2/3 ємності, додати води, перемішати і відставити вбік. Через 3 дні ви побачите, що зверху збирається мильна рідина - це і є та сама звичайна укладка, яку ви хотіли отримати.
  • Миття волосся за допомогою шикакай — це порошок для миття волосся, який отримують з індійських горіхів (Acacia concinna), що, звісно ж, багаті на сапоніни. Його можна придбати через iнтернет, проте варто звернути увагу на якість і походження продукту. Для миття волосся шикакай необхідно змішати порошок із водою або гелем алое. Після отримання потрібної консистенції можна нанести суміш на голову, помасажувати і змити. Такий шампунь не тільки очищає, а й справляється з лупою, а також надає волоссю м'якості та пружності.
  • Миття волосся за допомогою жіночого інтимного засобу — звичайний жіночий засіб для інтимної гігієни є безпечним для шкіри голови та м'яким, оскільки не містить мийних засобів. Його можна використовувати як альтернативу шампуням, тим паче що він добре піниться.

Миття волосся без шампуню — Проблеми

Перехід на натуральні методи миття волосся — справа непроста. І хоча відмовитися від шампуню з приємним запахом, що створює враження гіперчистоти, нелегко, спробувати це зробити безперечно варто. Які проблеми можуть виникнути, якщо ви вирішите мити волосся за методом "No Poo"?

  1. Враження, що волосся брудне — мийні речовини, що входять до складу синтетичного шампуню, працюють як абразивний диск, який видаляє з волосся все: залишки косметики, бруд, токсини і навіть природний ліпідний шар. Жоден з екологічних способів миття волосся не призводить до настільки радикальних результатів, тому після вибору альтернативного способу миття волосся може скластися враження, що волосся не чисте і навіть важче, ніж зазвичай.
  2. Менш слухняне і не дуже гарне волосся — більшість шампунів містять додаткові кондиціонуючі речовини, що надають волоссю м'якості (наприклад, силікони). Очевидно, що в натуральних альтернативах таких речовин немає, тож у разі відмови від використання звичайного шампуню волосся може стати грубим, матовим, таким, що важко розплутується, і неслухняним. Однак це лише перехідний етап, який закінчується після нормалізації гідро-ліпідного балансу.
  3. Подразнення та лупа — після заміни синтетичного шампуню на більш екологічний шкіра може стати подразненою та вкритися лупою. Це наслідок того, що шкіра голови виробляє величезну кількість шкірного сала, яке зазвичай видалялося шампунем, а тепер залишається на голові. Це також перехідна фаза: лупа, подразнення і жирність волосся підуть у минуле незабаром після того, як сальні залози відновлять свій баланс і відновиться гідро-ліпідний бар'єр.
  4. Більш трудомісткий спосіб миття волосся — миття волосся звичайним шампунем займає всього кілька миттєвостей, оскільки він добре піниться, легко розподіляється по волоссю і швидко видаляється. На жаль, це не стосується натуральних методів "No Poo", оскільки процес займає більше часу. Наприклад, необхідно приготувати домашній шампунь (наприклад, із суміші пекарського порошку або відвару з мильних горіхів), який погано піниться і його складніше рівномірно розподілити по волоссю. У зв'язку з цим миття волосся "No Poo" може зайняти більше часу, ніж зазвичай.

Порада!

Не сумуйте! Дійсно, період між відмовою від використання синтетичного шампуню і відновленням балансу шкіри голови буває бентежним, але він вартий того, щоб його пройти. Миття волосся без використання шампуню дешевше, природніше і приносить тривалу користь волоссю. Спробуйте!

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності