Догляд за волоссям у різних куточках світу. Частина 1: Азія

Догляд за волоссям у різних куточках світу. Частина 1: Азія

Красиве волосся — це свого роду слабке місце кожної жінки з будь-якої точки планети. Для більшості це просто бажання доглядати за волоссям і спосіб самовираження, тоді як для інших кондиціонування волосся має або ритуальне значення, або просто допомагає визначити племінну приналежність. Буває й так, що деякі техніки кондиціонування волосся визначаються релігійними вимогами. Незалежно від причини — саме волосся завжди перебуває в центрі уваги: його зовнішній вигляд і здоров'я. Дивно, як багато цікавого ми можемо дізнатися про це від жінок, які живуть у різних регіонах світу. Хочете дізнатися, який вигляд мають ритуали з догляду за волоссям на різних континентах? Дізнайтеся в цій статті та надихніться особливостями культури!

Зачіски в різних куточках світу — Частина 1 — Азія

Чого ми можемо навчитися у жінок з Індії, Японії або Росії?

Догляд за волоссям в азіатському стилі — Китай

Як китаянки доглядають за своїм волоссям — Інь-Ян, жимолость із чудовим ароматом і могутній женьшень

Китаянки славляться як власниці приголомшливого волосся, і до питання догляду за ним вони підходять дуже серйозно. Секрет красивих локонів полягає у використанні величезної кількості трав у поєднанні зі звичайним доглядом, натхненним двома протилежними силами — інь і янь. Згідно з першою силою, волосся потребує підтримки, яка має надходити до нього ззовні. Коротше кажучи, живлення волосся має здійснюватися разом із цибулинами, з яких воно росте. Друга сила, протилежна модель, має справу з "токсичним теплом", що поширюється по всьому тілу. Під цим теплом розуміється запалення, яке може бути спричинене, наприклад, незбалансованим харчуванням. У разі порушення будь-якої з сил, незалежно від того, інь чи ян, потрібна негайна і відповідна допомога, найкраще — за допомогою давно відомих речовин.

  • Хідзікі - вид бурих водоростей (найчастіше випускають у вигляді порошку, який потрібно змішувати або з водою, або із завареними травами; їх часто додають як натуральний компонент у багато косметичних засобів). Хідзіки багаті на клітковину, залізо, магній і кальцій. У принципі, сухі водорості можна замочити у воді, потім злити воду і змішати за допомогою ручного блендера до отримання пасти, яку потім наносять на волосся (своєрідна маска для волосся).
  • Паростки пшениці - містять неймовірну кількість вітамінів і мінералів. Це не лише косметичний продукт, а й елемент збалансованого харчування. Так, наприклад, за вмістом вітаміну В1 і кальцію паростки пшениці перевершують молоко в 30 разів, а за вмістом вітаміну С і каротину — шпинат у кілька разів. Взагалі, китайські жінки використовують паростки пшениці і як косметичний засіб, і як добавку до вітамінних коктейлів. Крім того, сік, отриманий із цих паростків, можна використовувати як засіб для миття волосся або кондиціонер для шкіри голови. Його часто змішують з іншими цінними рослинними речовинами, наприклад, з порошком хіджики. І, нарешті, паростки пшениці часто використовують для детоксикації волосся і шкіри голови.
  • Дика бірючина - рослина з родини маслинових, екстракт якої сприяє росту волосся. Крім того, ця рослина стимулює інь, тому вона додає енергії, зміцнює волосяні цибулини і стимулює кровообіг.
  • - Жимолость - квітуча кучерява рослина з прекрасним запахом, яка дуже популярна в Китаї. Вона випускається у вигляді кондиціонерів і шампунів. Цю речовину часто додають у натуральні засоби для догляду за волоссям, оскільки жимолость не тільки дарує волоссю прекрасний аромат. Ця рослина також здатна надати йому легкості, гладкості та блиску.
  • Женьшень - корінь женьшеню є справжнім хітом не тільки в царині краси, а й у сфері гарного самопочуття. Китайці з повагою ставляться до цієї рослини, оскільки вона належить до числа речовин, що мають потужні омолоджувальні властивості та борються з раковими клітинами. Крім того, екстракт женьшеню сприяє синтезу білка, який необхідний і для відновлення волосся (стимулює кровообіг, зміцнює матрицю волоса). Крім того, він належить до групи найбільш потужних антиоксидантів. Слід зазначити, що женьшень містить сапоніни, відомі також як гінзенозіди, глікозиди, вітаміни (B1, B2, C), протеоглікан — панаксани та амінокислоти. Зрештою, він безпосередньо сприяє процесам самооновлення волосся та уповільнює старіння шкіри голови.
  • Корінь горця багатоквіткового - у Китаї ця рослина відома під назвою Фо Ті (хе шу ву). Китайська медицина відносить корінь горця багатоквіткового до речовин, що мають потужні тонізувальні та омолоджувальні властивості. Крім того, при нанесенні на волосся корінь горця багатоквіткового підвищує життєву силу волосяних цибулин і підтримує pH шкіри голови (балансує вироблення шкірного сала і зменшує себорею). Крім того, ця рослина добре очищає шкіру голови і зміцнює природний гідро-ліпідний бар'єр.

Догляд за волоссям в азіатському стилі — Індія

Як жінки Індії доглядають за своїм волоссям — олія, хна та секрети аюрведи

В основі догляду за волоссям і любові до себе в індусок лежить стародавня традиційна медицина, звана аюрведою. Секрети цієї медицини записані у "Священній книзі", де містяться стародавні поради та рецепти як для медичних, так і для косметичних цілей. Саме з цієї книги жінки Індії отримують максимум користі — вони ставляться до аюрведи як до своєрідного оракула краси. Всі рецепти, наведені в ній, працюють просто чудово — тільки згадайте, яке гарне і блискуче волосся у мешканок Індії.

  • Кокосова олія - в Індії ця олія є основою правильного догляду за волоссям. Кокосова олія розглядається як базовий інгредієнт і рідко використовується самостійно. Індуські жінки вважають, що кокосова олія краще працює в поєднанні з трав'яними або квітковими екстрактами, які здатні посилити дію олії. Ба більше, під час змішування з рослинними екстрактами кокосова олія утворює своєрідну непроникну суміш, яка не лише прикрашає, зміцнює та захищає волосся, а й прискорює його ріст, відновлює внутрішні структури волосся (досягає матриці волосини). Саме тому кокосова олія часто випускається у вигляді мацерату, в якому просочуються інші цінні рослинні екстракти. Завдяки цій процедурі всі цінні речовини залишаються в кокосовій олії.
  • Амла - також відома як індійський аґрус. Дерева амли високі, плоди трохи більші, ніж у європейського аґрусу, але за кольором і структурою обидві рослини схожі. Проте обидві рослини мають різні властивості. Наприклад, амла вважається чудовим засобом для стоншеного і слабкого волосся, яке не хоче рости. Крім того, амла зміцнює волосяні цибулини і покращує кровообіг шкіри голови. Варто також зазначити, що амла чинить зігрівальну дію, заряджає енергією і впливає на клітини шкіри голови. Як наслідок, стимулюються і волосяні цибулини, які починають працювати краще й ефективніше. У результаті прискорюється ріст волосся.
  • Брахмі - ще одна могутня, благотворна і цілюща рослина, що належить до аюрведи. Індуски використовують брахмі, змішуючи його з натуральними оліями і наносячи безпосередньо на волосся і, головним чином, на шкіру голови. Ця рослина добре підходить для темного волосся, оскільки підсилює природний колір пасом. Крім того, брахмі запобігає витонченню волосся, підтримує процеси самооновлення клітин волосся, бореться з лупою і захищає волосся від пошкоджень.
  • Брінгарадж - подрібнене листя екліпти білої додають не тільки в олії, а й у всілякі засоби для вмивання, кондиціонери, шампуні та бальзами. Щоправда, брингарадж добре допомагає волоссю, якщо його наносити на пасма під час змащування волосся олією. У такому вигляді брінарадж зміцнює шкіру голови, стимулює волосяні цибулини, сприяє їх кращому закріпленню і запобігає надмірному випадінню волосся.
  • Листя хни - це благо, яке люблять багато жінок з усього світу. Хна є альтернативою барвникам та іншим хімічним засобам, призначеним для фарбування волосся. Натуральна і безпечна — вона не завдає шкоди волоссю. Індуски стверджують, що хна не тільки підсилює колір волосся, а й покращує стан пасом. Тому навіть ті, хто не зацікавлений у зміні кольору волосся, продовжують наносити хну, щоб надати своїм пасмам блиску, розгладити їх і допомогти відновити гарний стан. Таким чином, хна здатна фарбувати волосся, доглядати за пасмами та покращувати їхній стан.
  • Індійський бузок (Нім) - дерево, назване аюрведою воістину чудовим. Це дерево вважається практично священним, оскільки як олія, що отримується з цієї рослини, так і гребінці з його деревини прискорюють ріст волосся, роблять його густішим і уповільнюють надмірне випадання. Варто зазначити, що сила олії дерева нім настільки велика, що її необхідно розбавляти іншими оліями, наприклад, кокосовою або мигдальною, щоб уникнути подразнення. Крім того, олія індійського бузку добре дезінфікує шкіру голови і бореться з лупою. Крім того, вона посилює кровообіг і регулює рівень pH шкіри. Олія здатна зміцнювати волосся від цибулин і сприяти його прискореному росту. Щодо гребінця з дерева нім, то він вважається незамінним інструментом для волосся, бо під час використання масажує шкіру голови. І, нарешті, мешканки Індії вважають, що гребінець з дерева нім прискорює ріст волосся і зміцнює пасма.

Догляд за волоссям в азіатському стилі — Японія

Як японські жінки доглядають за волоссям — олія камелії, олія цубакі та екстракт бамбука

Для японських жінок основою правильного догляду за волоссям є чиста шкіра голови. На їхню думку, неможливо мати здорове волосся, якщо не стежити за чистотою шкіри голови. Тож не дивно, що японський косметичний ринок рясніє скрабами для шкіри голови, очисними масками та натуральними оліями, які не тільки зміцнюють волосяні цибулини, а й доглядають за шкірою голови. Завдяки цьому кровообіг у шкірі голови не порушується, а клітини постійно отримують кисень. Як наслідок, волосся добре вкорінюється і краще вбирає всі активні та поживні речовини. Очистити шкіру голови можна як за допомогою різних спеціалізованих шампунів, в основі яких лежать натуральні речовини, так і за допомогою спеціального скрабу для шкіри голови. Основним очищувальним засобом багатьох японських засобів для волосся є порошок, який отримують із вулканічної лави. Крім того, японські жінки охоче наносять на волосся олії. Найпопулярнішими речовинами, що використовуються для лікування волосся оліями, є олія камелії та олія цубакі. Говорячи про косметичні процедури японок, не можна не згадати про те, що вони намагаються уникати сонця. Чому? Якщо коротко, то вони вважають, що волосся не має зазнавати шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання, а біле, майже бліде обличчя краще приховує ознаки старіння. Крім того, японські жінки обожнюють всілякі трав'яні та квіткові розтирання/тоніки для волосся, які зміцнюють його і запобігають зневодненню. Варто також зазначити, що японські жінки не ставляться до спирту, що додається до косметики, як до агресивного компонента. Насправді вони вважають, що спирт розігріває шкіру голови та підвищує швидкість її вбирання (шкіра швидше доставляє поживні речовини до внутрішніх структур волосини). Крім того, саме Японія є лідером у царині трендів — "волосся єдинорога", "волосся русалки", всілякі прикраси, зокрема "Kanzashii" (майстерно створені прикраси, які вплітають у коси та будь-які інші зачіски). Найпопулярнішими засобами для прикрашання волосся є:

  • Олія цубакі - її отримують із камелії японської, на якій ростуть справжні квіти кохання. Кажуть, що ніхто не знає, коли квітка розпускається, а коли помирає. Олія, отримана з цієї рослини, вважається безцінною. Олія цубакі швидко вбирається в пасма і здатна проникати у внутрішні структури волосся. В принципі, ця олія ідеально підходить для кондиціонування важкого і товстого волосся з низькою пористістю. Вона надає волоссю легкості, м'якості та блиску. Крім того, ця олія здатна збалансувати вироблення шкірного сала.
  • Олія камелії - ще одна чудова олія, улюблена японськими жінками. Вона містить велику кількість вітамінів (A, B, E), які сприяють зміцненню волосся і запобігають його надмірному випадінню. Крім того, в олії камелії міститься дуже характерна речовина, притаманна тільки цій рослині. Її дію можна охарактеризувати як "anti-age", тобто це потужний антиоксидант, що сповільнює посивіння волосся і запобігає його витонченню.
  • Екстракт ісодону японського - в Японії його називають "kuro-bana hikiokoshi". Ця мініатюрна рослина має листя, як у кропиви, і ніжні фіолетові квітки, що нагадують дзвіночки. Екстракт, отриманий з цієї рослини, здатний прискорювати ріст волосся, стимулювати волосяні цибулини і сприяти процесам самооновлення клітин.
  • Софора японська - екстракт цієї рослини густий, як мед. Він прекрасно кондиціонує волосся. Крім того, він добре впливає на волосся в суміші з натуральними оліями або як маска для волосся (надає волоссю ефект ламінування). Крім того, софора японська стимулює кровообіг і доглядає за шкірою голови.
  • Екстракт бамбука - основу японського догляду за волоссям складають екстракти, одержувані з пагонів і стебел бамбука. Його чудовий запах і ще більш чудові, яскраво виражені омолоджувальні властивості роблять його основним компонентом шампунів, кондиціонерів, кремів, олій, олійок, містів для волосся, масок, олійок для тіла... Екстракт бамбука додається практично в усі види косметичних засобів. Річ у тім, що екстракт бамбука живить волосся, зміцнює його структуру, допомагає йому довше залишатися свіжим, а також бореться з сухістю і шорсткістю пасом.

Догляд за волоссям в азіатському стилі — Корея

Як кореянки доглядають за волоссям — масаж, алое та ідеально чиста шкіра голови

Якщо у японок догляд за волоссям починається з ідеально чистої шкіри голови, то кореянки практично схиблені на цьому. Очищення шкіри голови — це процедура, яку можна проводити як вдома, так і в салоні. Корейські жінки, як правило, використовують усі можливі засоби для укладання волосся, а для цих засобів необхідно, щоб шкіра голови була чистою (це посилює дію засобів для укладання). Крім того, клімат у Кореї теплий і доволі сонячний, тож така процедура очищення шкіри голови вважається гарним способом кондиціонування волосся. Тому корейські жінки часто миють голову. Вони вважають, що волосся потрібно мити так часто, як це необхідно, і найкращий спосіб зробити це — приділити особливу увагу шкірі голови. Тому кореянки дуже часто очищають і одночасно масажують шкіру голови. Що цікаво, вони вважають, що шампунь не можна наносити нижче рівня вух. Ще одним засобом, якому надають перевагу кореянки, є сироватка для волосся — продукт, що впродовж століть був широко розповсюджений та популярний у Кореї, тепер поступово знаходить визнання і в інших країнах світу. Цей засіб можна наносити як на кінчики волосся, так і на особливо пошкоджені ділянки волосся. Шкіру голови, цибулини і коріння волосся слід обробляти трав'яним засобом. У Кореї сироватка для волосся називається "есенція" і є рекордсменом не тільки в догляді за волоссям, а й за обличчям, руками та ногами.

  • Алое - це справжня косметична гордість корейських жінок. Найкраща форма алое - гель, що вирізняється швидким поглинанням. Його отримують із рослин, що ростуть на острові Чеджу — найчистішій, незабрудненій місцевості Кореї. Острів Чеджу називають Островом кохання, тому що він красивий, романтичний і чистий, без смогу і токсинів, незабруднений, на ньому немає ні заводів, ні шуму транспорту. Алое, що росте на цьому острові, зберігає всі свої цінні властивості. Корейські жінки люблять наносити алое у вигляді сироватки (есенції) на обличчя і волосся, додають його в розтирання для волосся і кокосову олію. Як уже говорилося вище, алое у вигляді гелю — найкращий варіант: він не стікає по обличчю, універсальний і ефективний. Як алое впливає на волосся? По-перше, воно містить безліч цінних вітамінів (А, С, Е і В), а також фолієву кислоту, амінокислоти і мінерали, такі як кальцій, натрій, калій, залізо, магній, хром, цинк, марганець, мідь і жирні кислоти. По-друге, воно зволожує волосся і шкіру голови, пом'якшує волосся, заспокоює шкіру голови, знімає всі можливі подразнення, посилює кровообіг, розгладжує волосся і зміцнює волосяні цибулини.

Дійсно, корейські жінки дуже пишаються своїм густим і акуратним волоссям. Найпопулярнішими в Кореї вважаються зачіски, що підкреслюють красу блискучих і сильних пасом. Виходячи з цього, не дивно, що в цій азіатській країні не популярні ні так званий керований хаос на волоссі, ні бохо. Натомість кореянки носять гладкі й акуратні зачіски, здатні вразити оточуючих блиском і досконалістю форми.

Догляд за волоссям в азіатському стилі — Росія

Як росіянки доглядають за волоссям — прополіс, кедр і сибірська сосна

Росія — країна величезна, тому російські жінки в кожному регіоні країни по-різному підходять до питання догляду за волоссям. Природно, процес догляду за волоссям строго прив'язаний до місцевості, в якій вони живуть. З іншого боку, дивує той факт, що практично всі косметичні засоби для догляду за волоссям містять одні й ті самі інгредієнти, а саме:

  • Кедрова олія - ідеально підходить для лікування ослабленого і стоншеного волосся. Вона стимулює кровообіг, сприяє ефективнішій роботі волосяних цибулин і прискорює ріст волосся. Крім того, ця олія є цінним джерелом протеїнів, які є одним з найважливіших будівельних компонентів волосся. Крім того, кедрову олію можна використовувати для лікування волосся з метою оздоровлення сухих і пошкоджених пасом. Російські жінки часто змішують кедрову олію з іншими натуральними оліями або з яєчним жовтком і наносять на волосся. Слід зазначити, що кедрова олія може чинити занадто сильний вплив на шкіру голови, якщо її не розчинити з іншими натуральними речовинами.
  • Олія сибірської сосни - дуже цінна олія, яку в Росії вважають знаковою. Її отримують із насіння сибірської сосни. Олія має щільну структуру і містить величезну кількість білків. Крім того, олія сибірської сосни містить цілий комплекс вітамінів групи В, які сприяють зміцненню волосяного стрижня і відповідають за накопичення сірки в матриці волоса. Крім того, ця олія сприяє росту волосся.
  • Дріжджі - споконвіку використовувалися в Росії для кондиціонування волосся. У ньому багато вітамінів групи В, мінералів (калій, селен, мідь, магній, цинк, залізо, фосфор), а також тирозину, аргініну і цистеїну — амінокислот, важливих для всього організму. Загалом вони чинять дуже сильну зміцнювальну дію і сприяють поліпшенню стану шкіри, волосся і нігтів. Наостанок, дріжджові маски для обличчя і волосся - одні з найпопулярніших у Росії.
  • Прополіс - також відомий як бджолиний клей. У своєму складі прополіс містить близько 40% восків, які утворюють навколо волоса шар природного захисного фільтра. Квітковий прополіс ідеально підходить для зимового догляду за волоссям, оскільки захищає його від низьких температур. Він прискорює процеси загоєння, регенерує тканини і заспокоює подразнення шкіри голови. Прополіс також вважається чудовим засобом захисту від токсинів, що забруднюють повітря, він захищає епідерміс від грибків, бластоміцетів і важких форм лупи.
  • Обліпиха звичайна - її часто називають "сибірським ананасом". Цей гіллястий чагарник, що досягає до 6 м у висоту, дає помаранчеві плоди з кісточками. З плодів отримують звичайну обліпихову олію, яку охоче використовують російські жінки для догляду за волоссям. Ця рослина є цінним джерелом вітамінів С, К, Р, Е, фолієвої кислоти та насичених жирних кислот. Крім того, обліпихова олія містить макро- і мікроелементи (найважливіші з них — марганець, залізо і бор). Вона зміцнює волосся і має протизапальну дію, розгладжує волосся і закриває кутикули. Крім того, вона має заспокійливу та антисептичну дію, тому є ідеальним засобом для догляду за жирною шкірою голови. Олія обліпихи звичайної вважається однією з найпопулярніших натуральних речовин, що використовуються в косметиці для волосся.

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності