Парабени, силікони, SLS і все інше. Як вони шкодять волоссю і як їх уникнути?

Парабени, силікони, SLS і все інше. Як вони шкодять волоссю і як їх уникнути?

Консерванти та барвники використовуються у виробництві косметики вже десятки років. Значно висока концентрація цих речовин спостерігалась переважно в шампунях та засобах для догляду за волоссям. До цього часу мало говорили про негативні наслідки, які вони можуть викликати. Наразі більшість косметичних брендів відмовляються від використання цих речовин у своїх продуктах і намагаються замінити всі небезпечні агенти їхніми природними еквівалентами. Чому парабени, силікони та інші обговорювані речовини повільно, але послідовно й систематично зникають із засобів для догляду за волоссям? Чи справді вони можуть завдати шкоди волоссю, і якщо можуть, то як саме?

Шкідливі хімічні речовини в косметиці для волосся

1. Парабени

Що таке парабени?

Це консерванти, які додають до косметики, щоб зберегти свіжість та живильні властивості шампунів і кондиціонерів. Парабени часто використовуються в косметиці, оскільки вони не впливають і не змінюють дію конкретних косметичних засобів, тобто не мають жодного впливу на ефективність продукту. Більше того, консерванти здобули свою популярність завдяки здатності затримувати розмноження мікроорганізмів, які накопичуються на нашій шкірі. Також ці речовини захищають косметику від усіх можливих мікробів..

Чи шкідливі парабени?

Варто пам'ятати, що парабени не викликають алергічних реакцій і добре сприймаються шкірою. Однак у великих кількостях вони, на жаль, можуть бути дуже шкідливими: їх вважають канцерогенними агентами, які порушують гормональний баланс (тобто стимулюють вироблення естрогену). Найпопулярнішими та найчастіше використовуваними парабенами в шампунях є, зокрема, феноксіетанол (Phenoxyethanol), метилпарабен (Methylparaben), етилпарабен (Ethylparaben), пропілпарабен (Propylparaben), бутилпарабен (Butylparaben), ізобутилпарабен (Isobutylparaben ) - кожен з них має різний "поріг шкідливості" і не проявляє потенційно небезпечної для здоров'я людини дії за умови, що його концентрація в конкретному косметичному засобі є достатньо низькою. Однак варто розуміти, що ми часто використовуємо не один продукт з парабенами - дози цих речовин, які потрапляють в організм, збільшуються, і разом з цим зростає токсична дія, яка також накопичується. Тому, обираючи косметичний засіб для догляду за своїм тілом, варто по можливості обмежити кількість парабенів, що потрапляють до нього. Це стосується, в першу чергу, косметичних засобів, які наносяться безпосередньо на шкіру голови. Тому шампуні та олійки не повинні містити парабенів. Найшкідливіші сполуки, які слід вилучити із засобів для догляду за волоссям, - це формальдегід (Formaldehyde ) і поліакриламід (Polyacrylamide). Їх дія визнана токсичною, а самі речовини загалом є канцерогенними, тому їх слід свідомо уникати.

Як уникнути парабенів?

Сумна правда полягає в тому, що повністю виключити парабени з догляду за волоссям та тілом неможливо. Проте варто використовувати їх в обмеженій кількості, або ж надавати перевагу продуктам, які містять найменш шкідливий тип парабену - метилпарабен (Methylparaben). Замість синтетичних масок для волосся краще обирати олії; гарним рішенням тут є ретельно підібрані суміші олій, що містять натуральні та високоякісні інгредієнти. Знову ж таки, розумно звернути увагу на шампуні без парабенів, але вам не потрібно дотримуватися цього правила при виборі кондиціонера для волосся, оскільки цей косметичний засіб наноситься лише на пасма (до середини довжини і нижче). Оскільки цей продукт не контактує зі шкірою, немає необхідності бути настільки прискіпливими при виборі кондиціонера для себе. Ще один момент, який часто не беруть до уваги, - це те, що існують інші речовини, визнані альтернативами парабенів (речовини, що дозволяють косметичним засобам довше зберігати свої якості), зокрема: вітамін С, вітамін Е, ефірні олії та кокосова олія. Очевидно, що вони завжди добре сприймаються у складі косметичних засобів.

2. Силікони

Що таке силікони?

Це найулюбленіша група речовин, які часто додають до шампунів і кондиціонерів для волосся. Силікони часто зустрічаються в лосьйонах, незмивних кондиціонерах, термозахисних спреях, їх змішують з оліями, кондиціонерами та масками. Більше того, ці речовини часто називають "силіконовими оліями" через їхню жирну і злегка липку консистенцію. Створені шляхом поєднання кремнезему та кисню, вони визначають консистенцію продукту і впливають на те, як той чи інший продукт розподіляється на шкірі або волоссі. Насправді силікони легко знайти в багатьох косметичних засобах для волосся, адже їх застосування сприяє миттєвому покращенню стану волосся, пасма стають гладкими та блискучими.

Чи шкідливі силікони?

Силікони можуть подразнювати шкіру голови, особливо коли їх використовують як інгредієнт масок для волосся або лосьйонів-спреїв. Після включення до складу таких продуктів існує високий ризик контакту силікону зі шкірою та його проникнення в клітини. Вважається, що набагато краще, коли засоби для волосся містять силікони у летючій формі. Значна їх кількість вивільняється у повітря в момент нанесення, тому вони не залишаються на шкірі. Варто розуміти, що і важкі силікони, і нелетучі силікони так само часто додаються в косметику, як і легкі силікони. Ще одним важливим моментом є те, що силікони не піддаються біологічному розпаду, тому вони накопичуються в тканинах і клітинах організму. Важливо розуміти, що багато силіконових олій подразнюють шкіру і є комедогенними. Найменш безпечна для здоров'я група силіконів - важкі силікони. Якщо коротко, то вони не випаровуються з поверхонь і залишаються на волоссі, створюючи бар'єр, через який не можуть пройти ні корисні (потрібні волоссю), ні шкідливі речовини.

Як уникнути силіконів?

Найкраще рішення - відмовитися від використання найбільш шкідливих з них, які мають тенденцію до подразнення шкіри голови, а також чутливої шкіри навколо вух. Ця група силіконів називається важкими силіконами і включає в себе симетикон (Simethicone), триметикон (Trimethicone), триметилсилоксісилікат (Trimethylsiloxysilicate), триметилсиліламодиметикон (Trimethylsilylamodimethicone).

3. SLS, SLES

Що таке SLS, SLES?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) - це агресивно діючий миючий засіб, який використовується в різних продуктах, не завжди пов'язаних з доглядом за волоссям.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) - подібна до вищезгаданої речовина, яка утворюється з оксиду етилену. Це похідна нафти, яка має сильні піноутворюючі властивості, тому її часто додають до шампунів та миючих засобів (у тому числі й до побутової хімії).

Чи шкідливі SLS, SLES?

Це синтетичні миючі засоби, які мають негативний, сильно подразнюючий вплив на шкіру. Вони можуть викликати свербіж, прищі, почервоніння, екзему та сухість шкіри. Також буває, що вони поєднуються з діоксаном (Dioxane), відомим своїми канцерогенними властивостями. Ці миючі засоби визнані комедогенними, а їхні частинки проникають через шкіру в організм.

Як уникнути SLS, SLES?

Рекомендується перевіряти склад конкретного продукту перед його покупкою. У більшості випадків ви можете знайти речовини під назвою Sodium Lauryl Sulfate і Sodium Laureth Sulfate (INCI).

4. Мінеральні олії

Що таке мінеральні олії?

Це не загальновідомі натуральні рослинні олії, тому за жодних обставин їх не можна плутати між собою. Мінеральні олії - це всі можливі похідні нафтової олії, включаючи, наприклад, парафін. Вони виробляються в процесі перегонки сирої нафти. Вони використовуються в косметиці в основному завдяки своїй здатності поновлювати запаси ліпідів, тобто діють на шкіру і волосся як пом'якшувальні засоби. Тобто вони не лише утримують необхідні речовини, але й захищають епідерміс і пасма від втрати вологи. Крім того, вони відносно дешеві, тому їх так високо цінують багато виробників косметики.

Чи шкідливі мінеральні олії?

Безсумнівно, вони комедогенні, тобто, кажучи простою мовою, вони закупорюють пори шкіри. Більше того, вони можуть накопичуватися на поверхні шкіри і створювати своєрідну непроникну плівку, оклюзійний шар, який перешкоджає газообміну клітин шкіри. Цей шар блокує доступ кисню і "душить" клітини шкіри, знижуючи їхню ефективність і погіршуючи їхню дію. Також ще ніхто не спростував міф про те, що мінеральні олії накопичуються в нирках і печінці.

Як уникнути мінеральних олій?

Мінеральні олії, переважно парафін і вазелін, слід повністю виключити, але вони не завдадуть великої шкоди, якщо використовувати їх у невеликих, розумних кількостях. Щоб уникнути використання мінеральних олій у косметиці, радимо звернути увагу на косметичні засоби, які містять інші, натуральні та безпечні пом'якшувальні компоненти, зокрема, натуральні олії та рослинні масла. Варто розуміти, що парафін, який входить до складу косметики, можна знайти під назвами Paraffin (oil), Synthetic Wax, Isoparaffin, Parrafinum Liquidum. Інші мінеральні олії, на які можна натрапити, вивчаючи етикетки засобів для волосся, - це Petrolatum (вазелін), Ceresin, Isobutane, Isopropan.

5. Солі алюмінію

Що таке солі алюмінію?

Алюміній, також відомий як "лазурит", є найбільш широко розповсюдженим інгредієнтом, що входить до складу косметичних засобів, які мають на меті регулювати (або, точніше, блокувати) виділення шкірного сала та поту.

Чи шкідливі солі алюмінію?

Солі алюмінію містяться переважно в дезодорантах, лаках для волосся та деяких сухих шампунях. Вони закупорюють пори шкіри, що перешкоджає потовиділенню та виділенню шкірного сала. Однак ці речовини накопичуються в тканинах, одночасно збуджуючи імунну систему; солі алюмінію здатні проникати і в інші системи, завдаючи їм шкоди. Важливо усвідомлювати, що існують докази зв'язку між використанням антиперспірантів і розвитком злоякісних пухлин молочної залози.

Як уникнути солей алюмінію?

Найпоширеніша форма солі алюмінію, яку додають у косметику, маркується як хлоргідрат алюмінію (Aluminum Chlorohydrate). Іншими патогенними речовинами є хлорогідрат алюмінію (ACH) та алюміній-цирконій (Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY). Іншими словами, найпростіший спосіб уникнути солей алюмінію - бути обережними і звертати увагу на слово "алюміній", яке часто з'являється на початку назви тієї чи іншої речовини в переліку інгредієнтів.

6. PEG, PPG

Що таке PEG, PPG?

Простіше кажучи, це поліетиленгліколі (Polyethylene Glycols). У косметичних продуктах вони використовуються в ролі емульгаторів, розчинників і всіляких речовин, що відповідають за підвищення стійкості косметичного засобу. Варто зазначити, що в процесі виробництва PEG і PPG використовуються оксид етилену (Ethylene Oxide) і канцерогенні діоксани (Dioxanes).

Чи шкідливі PEG, PPG?

Вони можуть бути шкідливими, якщо їх використовувати у великій кількості. Власне, вони відомі тим, що поступово накопичуються в організмі роками, осідаючи в клітинах і органах. Неважко догадатися, що чим менше їх у косметичному засобі, тим краще. Насправді їхня шкідливість зумовлена токсичними речовинами, які використовуються в процесі виробництва гліколю.

Як уникнути PEG, PPG?

На щастя, найчастіше використовувані гліколі типів PEG і PPG дуже легко розпізнати. Як правило, вони мають префікс "PEG/PPG", як, наприклад, PEG-40 Sorbitan Disostearate, PPG-15 Stearate, або суфікс "-eth", як, наприклад, Laureth-8-Phosphate.

7. Спирти

Що таке спирти?

Спирти утворюють дуже велику групу, коли мова йде про речовини, що використовуються в косметиці для волосся і тіла. Гарна новина полягає в тому, що ми можемо знайти десятки спиртів, які позитивно впливають на волосся та шкіру голови. Пояснюємо, що вони відомі своєю здатністю зволожувати та кондиціонувати пасма, одночасно будучи важливим компонентом, що зв’язує емульсію. Саме цей тип спиртів належить до полігідрокси-, дигідрокси- та довголанцюгових спиртових груп. Вони створюють захисну плівку на поверхні волосся і дарують пасмам м'якість. Найпопулярніший "хороший" спирт - гліцерин.

Чи шкідливі спирти?

На жаль, існує група "поганих" спиртів, які мають сильну зневоднюючу дію. Вони не тільки пошкоджують волосся, але й можуть викликати алергію шкіри голови. Це все спирти моногідроксигрупи. Якщо коротко, то вони дуже негативно впливають на волосся, оскільки роблять пасма значно слабшими, позбавляють їх блиску та еластичності.

Як уникнути спиртів?

Звичайно, вам не потрібно уникати цих " корисних" спиртів. Натомість навчіться визначати шкідливі спирти, які сприяють погіршенню стану волосся. Наприклад, такі спирти: спирт денатурований/СД (Alcohol Denat/SD Alcohol), бензиловий спирт (Benzyl Alcohol), етанол (Ethanol Alcohol), зерновий спирт (Grain Alcohol), ізопропанол (Isopropanol Alcohol), ізопропіловий спирт (ІПС) (Iisopropyl Alcohol (IPA) ) та пропаном (Propanol Alcohol), і це лише деякі з них.

Де можна знайти косметику без парабенів і силіконів?

Існує перелік косметичних засобів, які через свої властивості та призначення позбавлені шкідливих, комедогенних та подразнюючих речовин. Наприклад, це такі продукти:

  • натуральні олії, призначені для догляду за волоссям і (переважно) шкірою голови
  • трав'яні екстракти, які можна наносити на шкіру голови та пасма
  • косметичні глини - при змішуванні з оліями та/або трав'яними екстрактами створюють живильні та очищувальні маски
  • мило для волосся - натуральне, створене за старовинними рецептами, підходить не лише для догляду за тілом, але й за волоссям,
  • шампуні без SLS та парабенів - натуральні та повністю безпечні для шкіри (у більшості випадків це еко-продукція, сертифікована, часто повністю органічна).

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності