Догляд за шкірою у ванні. Лазня як спосіб отримати приголомшливе тіло

Догляд за шкірою у ванні. Лазня як спосіб отримати приголомшливе тіло

Хоча це може здатися дивним, але купання - один з найкращих способів зробити шкіру тіла пружною і красивою. Чи знаєте ви, як доглядати за своїм тілом під час та одразу після купання? Чи знайомі ви з перевагами регулярного прийняття ванн? Відчуйте себе Клеопатрою і занурте своє тіло в живильну молочно-медову ванну або скористайтеся іншими ідеями для неймовірно розслаблюючого купання.

Коли важкий день нарешті закінчився, ви, безумовно, заслуговуєте на хвилину релаксації та розслаблення. І немає нічого кращого, ніж ванна - і це не обов'язково має бути одна з тих модних SPA-процедур, а лише звичайна ванна, прийнята вдома. Секрет у тому, щоб вибрати правильні засоби для ванни (наприклад, натуральні косметичні олії). Тільки тоді ванна принесе бажані результати у вигляді заспокоєння душі та тіла. Зрештою, наше тіло обожнює ванну, тож чому б і вам не отримати від неї максимум користі!

Купання в культурі. Цікаві факти!

Стара японська приказка говорить: "Прийми ванну, бо відчуваєш себе майже як у раю". Японці надають ванні дуже метафоричного значення. Наприклад, на Новий рік вони омивають тіло прохолодною водою, щоб збільшити свої шанси на досягнення процвітання. У їхній культурі вода символізує не лише тілесне очищення, а й духовне.

В Азербайджані існують й інші види ритуалів, пов'язані з купанням. Азербайджанці приймають ванни в... сирій нафті, яка, власне, вважається панацеєю від усіх проблем зі шкірою. Для угорців купання в термальних басейнах - це спосіб розслабитися на цілий день, так само як і для данців, які асоціюють купання з хюґе.

Але найбільш серйозно до лазні ставляться турки, для яких традиція очищення в хамамі є своєрідним метафізичним досвідом - купання в турецькій лазні триває кілька годин і поділяється на кілька етапів, кожен з яких несе певний сенс.

Навіть люди, що жили в давнину, визнавали силу лазні. Найвідомішим ритуалом догляду за тілом були ванни з ослячого молока та меду. Вважається, що однією з таких прихильниць молочних ванн була Клеопатра, яка, власне, приймала їх регулярно. Цей ритуал мав зберегти її молодість і красу. Що цікаво, людям, які готували ванни для Клеопатри, потрібно було молоко від 700 кобил, щоб наповнити ванну! Що стосується європейських імператриць, то вважається, що Катерина Велика приймала ванни з яєчним жовтком, мигдальною олією, рожевою водою і... горілкою!

Користь лазні. Що це для нас?

Сьогодні, коли ми почали усвідомлювати переваги та можливості цієї процедури, все більше людей повідомляють про те, що замість швидкого душу вони приймають довгі ванни. Як тільки у нас з'являється можливість, ми застрибуємо у ванну, щоб побалувати себе цим дозвіллям, яке нерозривно пов'язане з теплою водою та запашними аромамаслами. Однак чи добре це робити?

Занурення тіла у ванну - це, за великим рахунком, спосіб розслабитися і відпочити після довгого і виснажливого дня. Ця проста процедура може значно знизити ймовірність депресії, адже вона приносить полегшення, допомагає заспокоїтися та усуває наслідки тривалого перебування у стресовому стані.

Більше того, купання не повинно асоціюватися лише з задоволенням, адже це ще й лікувальна процедура. Занурення тіла у воду певної температури допомагає зняти м'язову напругу, впоратися з м'язовими спазмами, а також зменшити біль у суглобах і голові, наприклад. Дехто порівнює ефект від прийняття розслаблюючих ванн з ефектом, який дає масаж всього тіла.

До переваг купання також належить детоксикація організму та забезпечення його необхідними живильними речовинами. Крім того, ця процедура прискорює приплив крові та лімфи, що сприяє боротьбі з целюлітом і навіть робить тіло стрункішим.

Якщо ми хочемо уникнути застуди, купання допоможе вам зміцнити імунітет. Що стосується розладів сну, то вважається, що тепла ванна бореться з безсонням, полегшуючи засинання.

І останнє, але не менш важливе: однією з найбільших переваг купання є антивіковий ефект, який має ця процедура. Антиоксиданти в комплексі з розслабленням у ванні затримують процеси старіння, роблять шкіру більш еластичною, а також зменшують знебарвлення, зморшки та інші ознаки, які час залишає на нашому тілі.

Як приготувати ванну в домашніх умовах?

Хороша новина полягає в тому, що вам не обов'язково відвідувати SPA, щоб отримати максимум користі від купання. Таку розслаблюючу, омолоджуючу та заряджаючу енергією ванну можна легко приготувати вдома.

Зрозуміло, що вам знадобиться ванна, але для цього ритуалу краси потрібні ще деякі предмети. Що ще варто підготувати?

Вода для ванни

Без води ви не приготуєте ванну - в цьому немає жодних сумнівів, чи не так? В принципі, найкраще, щоб вода не була занадто жорсткою, оскільки це може погіршити стан організму. Ви можете спробувати фільтрувати воду, але, на щастя, в цьому немає необхідності. Температура - це те, що має найбільше значення:

  • 21-27ºC – ледь тепла ванна має заспокійливу дію
  • 34-37ºC - тепла ванна сприяє розслабленню і релаксації
  • 38-42ºC - гаряча ванна стимулює кровообіг

Косметика для ванн

Розмаїття товарів для ванн може нас здивувати. Ви можете обирати продукти відповідно до своїх потреб/типу шкіри або зосередитися на вирішенні конкретних проблем зі шкірою. Однак варто розуміти, що ніякі пінки для ванн, солі, молочко, кульки та інші подібні засоби не зрівняються з натуральними травами та оліями - лише вони позбавлені консервантів і синтетичних речовин.

Домашній СПА. Що додати у ванну?

Безперечно, найпростіший спосіб - налити піну для ванни у воду. Однак іноді не варто економити, і тому приготування ванни з натуральними добавками може виявитися неймовірно корисним. Насправді, така практика дає вам більше можливостей - те, що ви додаєте у воду для ванни, впливає на властивості та відчуття від домашнього купання. Очевидно, що ви можете комбінувати та змішувати інгредієнти, щоб створити ванну, призначену для ваших потреб.

Що варто додати у ванну, щоб покращити стан шкіри?

Олії для ванн

Серед натуральних добавок для ванн найкращими є олії, які зміцнюють природний гідро-ліпідний бар'єр шкіри, підтримують належний рівень зволоження, живлять, надають м'якості, гладкості та еластичності. Очевидно, що кожна масляна ванна може мати різні властивості, що тісно пов'язано з олією, яку ми обираємо для цього домашнього ритуалу краси:

  • мигдальна олія - бореться з розтяжками та целюлітом
  • кокосова олія - дбає про зволоження шкіри, захищає її
  • арганова олія - живить, регенерує та знімає подразнення
  • лляна олія - має протизапальну та регенеруючу дію
  • олія жожоба - додає м'якості, знімає ознаки, наприклад, екземи
  • олія ши - заспокоює і регенерує шкіру, що обгоріла на сонці

Ефірні олії для ванни

Якщо ви хочете додати до своєї ванни ароматерапевтичних властивостей, тоді вам варто звернутися до ефірних олій. Вони не тільки здатні створити вам гарний настрій, розслабити або підбадьорити (залежно від того, що ви виберете), але також є антисептиками та мають ефект кондиціонування шкіри. Нижче наведено список найпопулярніших ефірних олій, які ви можете використовувати:

  • ефірна олія бергамоту - зменшує потовиділення, позбавляє від вугрів і застуди, знімає нервову напругу
  • ефірна олія лимона - добре допомагає при ревматизмі, сприяє лікуванню екземи та висвітлює пігментні плями
  • ефірна олія лаванди - заспокоює, допомагає заснути, розслабляє і додатково зменшує запалення шкіри та розтяжки
  • ефірна олія апельсина - підвищує настрій, заряджає енергією, знімає м'язові спазми та робить шкіру більш еластичною
  • ефірна олія троянди - проявляє сильні омолоджуючі властивості, зменшує розтяжки, запобігає розриву капілярів, ідеально підходить для лікування сухої шкіри
  • ефірна олія іланг-ілангу - стимулює мікроциркуляцію, зменшує надмірне вироблення шкірного жиру та справляється з тривожними станами
  • ефірна олія м'яти - зменшує подразнення шкіри, викликані голінням або укусами комах, знімає біль
  • ефірна олія чайного дерева - ідеально підходить для лікування стригучого лишаю шкіри та нігтів, допомагає при загоєнні опіків

Трав'яні ванни

Додавання свіжих і сушених трав (або трав'яного відвару) у теплу воду - ідеальний спосіб збагатити звичайні ванни додатковими властивостями. Те, як такі ванни вплинуть на наш організм, залежить від того, які трави ми виберемо:

  • ромашка - має антибактеріальну дію, зменшує акне, допомагає заснути
  • липовий цвіт - приносить полегшення, заспокоює, знімає свербіж та подразнення
  • кропива - виводить токсини, знімає біль і зменшує набряки
  • хміль - знімає подразнення, допомагає заспокоїтися і позбавляє від безсоння
  • лаванда - розслабляє, відновлює душевну рівновагу, знімає стрес і головний біль
  • розмарин - знімає подразнення, заспокоює нерви і робить шкіру гладкою
  • м'ята - є антисептиком, зменшує ознаки ревматизму, заспокоює нерви

Інші добавки для ванн

Окрім олій і трав, ви також можете додавати інші речовини, які позитивно впливають на шкіру. Хороша новина полягає в тому, що ми маємо багато з них під рукою, але часто навіть не усвідомлюємо, яку величезну користь вони приносять:

  • молоко (найкраще козяче) - молочна ванна - це королівський спосіб отримати гладеньку, добре зволожену, добре насичену і молоду шкіру
  • мед - натуральний мед є зволожувачем, тому варто додавати його у ванни, якщо ми дбаємо про зволоження
  • сульфід марганцю (також відомий як епсомова сіль) - один з найкращих видів солі, що має розслаблюючі та детоксикаційні властивості
  • насіння льону - настій з насіння льону добре знімає подразнення (в т.ч. атопічний дерматит) і залишає шкіру зволоженою
  • дріжджі - завдяки високому вмісту вітамінів групи В лікують акне, псоріаз та інші дерматологічні захворювання
  • харчова сода - визнана потужним очищувальним засобом, який звільняє шкіру від токсинів та інших забруднень

Найкращі рецепти для лазні

Якщо ви не знаєте, як урізноманітнити свій звичайний ритуал купання, щоб досягти певних ефектів, ви можете скористатися наступними рецептами ванн. Ось найкращі домашні ванни, які ви можете приготувати самостійно!

  1. Поживна ванна - 50 г сушених нагідок залити 1/2 л окропу, накрити кришкою і дати настоятися протягом 20 хвилин. Процідіть настій, додайте 125 мл меду, змішайте і вилийте у воду для ванни. Збагатити кількома краплями гіалуронової кислоти.
  2. Омолоджуюча ванна - змішайте 125 мл меду з 2 літрами жирного молока (найкраще козячого). Додайте у воду для ванни і збагатіть 8 краплями трояндової олії. За бажанням можна покласти свіжі пелюстки троянд (вони виглядають приголомшливо!)
  3. Заспокійлива ванна - змішайте 100 г сушеної ромашки, по 50 липового цвіту, глоду і лаванди. Покладіть сухі трави в полотняний мішечок, зав'яжіть його і занурте в гарячу воду. Під час купання кілька разів стисніть його, щоб допомогти травам вивільнити поживні речовини.
  4. Ванна проти акне - покладіть 1000 г пшеничних висівок у мішок, залийте водою і кип'ятіть 30 хвилин. Відіжміть і додайте настій у воду для ванни разом з 30 г свіжих дріжджів і 10 краплями ефірної олії бергамоту.
  5. Розгладжуюча ванна - приготуйте 250 мл вершкового молока, 2 ст.л. меду і 125 мл оливкової або мигдальної олії. Додайте інгредієнти в теплу воду і перемішайте. Ви можете додати більше, ніж одну олію.
  6. Очищувальна ванна - візьміть 200 г сульфіду марганцю і 3 ст.л. харчової соди, а потім додайте обидва інгредієнти в теплу воду. Збагатіть ванну настоєм кропиви та кількома краплями олії чайного дерева.

Як зробити так, щоб ванна ще більше розкрила свій цілющий потенціал?

Ванна - це не лише спосіб заспокоїти тіло і душу, але й заспокоїти шкіру. Але чи обмежується ця процедура лише цими трьома аспектами? Застосувавши кілька простих хитрощів, ви можете перетворити звичайну ванну на домашній СПА-центр і забезпечити догляд за всім тілом.

Для початку зосередимося на догляді за волоссям, який можна здійснити під час прийняття ванни. Все, що вам потрібно зробити - перед тим, як зануритися у ванну, наповнену ароматичними оліями, нанести маску для волосся або олію. Вологість і вища температура зроблять вашу олійну терапію волосся більш ефективною і забезпечать ефект парової терапії волосся.Поки ви насолоджуєтеся перевагами ванни, поживні речовини проникають у волосся, відновлюючи і кондиціонуючи його зсередини.


Подібним чином ми можемо подбати і про шкіру обличчя. Просто нанесіть маску для обличчя (куплену в аптеці або зроблену власноруч) і дозвольте собі розслабитися, поки поживні речовини маски піклуються про ваш колір обличчя. Звичайно, маски, які ви використовуєте, повинні відповідати поточним потребам вашої шкіри.

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності