365 днів із життя волосся. Догляд за волоссям залежно від пори року

365 днів із життя волосся. Догляд за волоссям залежно від пори року

Здоров'я вашого волосся залежить не лише від їжі, яку ви їсте, товарів, які ви купуєте, та способу життя, який ви ведете. На його зовнішній вигляд і здоров'я також впливають... пори року. Погодні умови є важливим фактором, який необхідно враховувати при виборі правильного догляду за волоссям.

Кожна пора року може мати негативний вплив на стан волосся. Чи можна уникнути негараздів? Як підготувати волосся до зміни сезонів і врятувати його від морозів, сухого повітря обігрівачів, літньої спеки та сезонного випадіння? Чому б вам не поглянути на один рік із життя вашого волосся і не дізнатися рекомендації для кожної пори року?

Догляд за волоссям влітку

Літо - чудова пора року, яка навіює нам думки про тепло, відпочинок, сонце та енергію. На жаль, нашому волоссю це не дуже подобається. Спекотне літо - один з найменш сприятливих сезонів для волосся.

Що шкодить волоссю влітку?

Влітку волосся пошкоджує найшкідливіший тандем - сонце і вода. Якщо ви плануєте поїхати на море, пам'ятайте, що сонячні промені найбільш згубні для мокрого волосся після купання в морі. Вода працює як лінзи - вона сфокусовує агресивні сонячні промені, які досить швидко пошкоджують структуру волосся. На цьому руйнівна сила сонячних променів не закінчується: разом із сіллю, що міститься у воді, вони послаблюють ліпідний шар волосся, яке втрачає захист і стає більш схильним до пошкоджень. Високі температури позбавляють пасма вологи і, як наслідок, волосся висихає швидше, ніж в інші пори року.

Як доглядати за волоссям влітку?

Що можна зробити, щоб сповна насолодитися відпусткою та уникнути пошкодження волосся?

  • Після повернення з пляжу ретельно промивайте волосся, щоб позбутися солоної води; обирайте м'які шампуні, які зволожують волосся та полегшують його розчісування.
  • Після миття волосся завжди користуйтеся хорошим кондиціонером; двічі на тиждень використовуйте відновлюючу та зволожуючу маску - ідеальною є маска з натуральними рослинними екстрактами, наприклад, ікрою, алое, медом.
  • Оцініть користь натуральних олій: принаймні раз на тиждень робіть масляну процедуру для волосся: нанесіть вдало підібрану суміш олій на волосся та шкіру голови, залиште на тридцять хвилин або довше, ретельно вимийте голову та скористайтеся натуральним кондиціонером.
  • Протягом дня втирайте трохи улюбленої олії у кінчики волосся і не змивайте - це захистить від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.
  • Для завершального ополіскування використовуйте трав'яні настої, наприклад, хвоща, кропиви, ромашки.
  • Влітку краще відмовитися від фена та плойки - це зайва температура, нехай волосся сохне природним шляхом - у спекотні дні це не займе багато часу.
  • Захищайте зачіску і ззовні: капелюхи, шарфи врятують і волосся, і шкіру голови - так ви уникнете небезпечного сонячного опіку шкіри голови.

Догляд за волоссям восени

Коли приходить осінь, ваше волосся відчуває полегшення, намагаючись повернутися до нормального стану після спекотного і несприятливого для волосся літа. Чи вдається це вашим пасмам?

Що шкодить волоссю восени?

Пошкоджені сонцем і пересушені волосся та шкіра голови намагаються відновити гідро-ліпідний баланс і починають виробляти занадто багато шкірного сала для його поповнення. Саме тому так багато жінок скаржаться на жирне коріння і сухі кінчики волосся. Ви повинні пам'ятати, що волосся починає надмірно випадати - це етап різкої зміни погоди, а також гормональних змін. Рівень естрогену падає (він найвищий влітку та навесні), натомість виробляється більше тестостерону. Гормональна стимуляція закінчується, і волосся, яке досі перебувало у фазі росту, завершує свій життєвий цикл.

Як доглядати за волоссям восени?

Який найкращий засіб від сезонного випадіння волосся? Як відновити водно-жировий баланс шкіри голови?

  • Осіннє випадіння волосся не повинно викликати занепокоєння - це нормально, що ваше волосся зазнає певних змін. Просто дозвольте цьому процесу іти собі, пам'ятаючи, що в сезон дощів ви можете втрачати навіть 100 волосин на день!
  • Тим не менш, ви повинні переконатися, що харчуєтеся правильно, щоб уникнути порідіння волосся. Збагачення його ненасиченими жирними кислотами трохи зміцнить вашу зачіску перед суворою зимою. Не забувайте про вітаміни і вживайте більше білків (основний компонент волосся).
  • Восени варто зважитися на сміливий крок і освіжити стрижку - так зачіска набуде об'єму, а ви позбудетеся дуже сухих кінчиків.
  • Зволоження волосся є обов'язковим: вам не потрібні такі сильні зволожуючі засоби, як влітку, але, тим не менш, ви повинні подбати про те, щоб волосся було постійно зволоженим. В іншому випадку пасма починають виробляти занадто багато шкірного сала для самозахисту.
  • Щоб підтримувати процеси, що відбуваються на поверхні шкіри голови, обирайте олійки для волосся, до складу яких входить сквалан - компонент людського шкірного жиру. Сквалан регулює виділення шкірного сала: зменшує його кількість, коли шкіра надто жирна, або посилює виділення, коли шкіра голови дуже суха.
  • Трави та трав'яні настої завжди доречні. Восени обирайте кропиву, яка містить багато вітамінів і мінералів, водночас запобігаючи жирності шкіри голови. Окрім ополіскування волосся трав'яними відварами, ви можете використовувати їх для догляду за шкірою голови - легкими масажними рухами втирайте їх у шкіру.
  • Осіннє випадіння волосся можна зменшити, якщо дбайливо ставитися до нього: не сушити рушником, не тягнути під час розчісування, не використовувати гарячу воду для ополіскування, оскільки вона послаблює волосяні цибулини.

Догляд за волоссям взимку

Зима далека від ніжності та любові. Вона прекрасна, але сувора до нашого волосся.

Що шкодить волоссю взимку?

Передусім мороз і низькі температури. Взимку у вашого волосся не буває ні хвилини відпочинку - ви постійно пересуваєтесь з холодного повітря в опалювальні приміщення: сухе повітря шкодить волоссю так само, як і холодне. До того ж, різка зміна температур (перехід з холодного приміщення в тепле і навпаки) є для волосся тепловим шоком: кровоносні судини звужуються, а волосяні фолікули втрачають життєву силу. Головні убори можуть порушити кровообіг шкіри голови, але знімати їх теж погана ідея - це легкий спосіб пошкодити волосяні фолікули і втратити величезну кількість волосся. Поширеною помилкою взимку є використання занадто великої кількості засобів для укладання, якщо хочеться, щоб волосся виглядало приголомшливо після зняття шапки. Як наслідок, закупорюються і порушується робота сальних залоз.

Як доглядати за волоссям взимку?

Як вберегти волосся від зими, морозів та пересушеного повітря від обігрівачів?

  • Зволожуйте організм зсередини - намагайтеся пити до двох літрів води щодня. Таким чином ви запобігаєте пересушуванню волосся та блокуєте його надмірне випадіння.
  • Не забувайте про вітаміни - через холод кровоносні судини звужуються, тому доставляють недостатню кількість поживних речовин. Окрім дієти, багатої на фрукти та овочі, регулярно використовуйте вітамінні маски та кондиціонери для волосся. Щоб доставити їх безпосередньо до шкіри голови, придбайте олію для волосся з високим вмістом вітамінів, наприклад, кокосову олію або олію авокадо, і наносьте її щонайменше раз на тиждень на волосся та шкіру голови.
  • Натуральні олії створюють на волоссі природний бар'єр, який захищає від шкідливої дії зовнішніх факторів і запобігає потраплянню токсинів під лусочки кутикули. Спробуйте щодня втирати трохи олії з середини довжини волосся.
  • Купуючи зимову шапку, переконайтеся, що вона не надто тісна, щоб забезпечити шкірі голови належний кровообіг. Так ви вбережете себе від лупи та жирності.
  • Вибирайте м'який шампунь, який має нормалізуючі або зволожуючі властивості. Дитячий шампунь - ідеальний вибір. Він заспокоює подразнену шкіру голови і м'яко очищає шкіру.
  • Взимку волосся схильне до електризації. Щоб уникнути цього, обирайте засоби з додаванням рідкого шовку. Варто знати: синтетичні матеріали провокують електризацію волосся більше, ніж шапки з вовни чи бавовни.
  • Відмовтеся від засобів для укладки - вони мають комедогенні властивості та закупорюють сальні залози. Якщо не можете без них обійтися, обирайте натуральні та м'які лосьйони та спреї для укладки.
  • Остерігайтеся перенасичених масок для волосся: вони можуть додатково обтяжувати пасма. Натомість обирайте делікатні живильні та зволожуючі засоби.

Весняний догляд за волоссям

Навесні волосся не так схильне до випадіння, як восени, але ця проблема стосується багатьох людей. Волосся ослаблене після зими і потребує великої дози вітамінів та мінералів. Якщо ви не зможете їх забезпечити... пасма випадатимуть просто на підлогу. Пам'ятайте, що навесні життя багатьох волосинок добігає кінця - це нормально, що на вашому гребінці стає більше волосся.

Що шкодить волоссю навесні?

Навесні у вашого волосся з'являється шанс повернутися до колишнього режиму догляду за волоссям, зовнішнього вигляду та виділення шкірного жиру. Шкіра голови стає чистішою, а виділення шкірного сала зменшується. З іншого боку, дехто з вас стикається з пошкодженням волосся та закупорюванням волосяних цибулин косметичними засобами, шкірним салом, пилом - поживні речовини не можуть проникати крізь такі перешкоди. Весна може бути такою ж дощовою та мінливою, як і осінь, тому вам потрібен захист - хоча б парасолька. Сезонне (весняне) випадіння волосся - досить поширене явище. Воно пов'язане з сезонними та кліматичними змінами і може тривати до двох місяців.

Як доглядати за волоссям навесні?

Як відновити волосся після суворої зими та доглядати за зачіскою під час сезонного (весняного) випадіння волосся?

  • Щоб перевірити стан волосся після зими, зробіть тест на пористість волосся - таким чином ви дізнаєтеся, чи погіршився стан волосся, чи підвищилася його пористість. Вам буде легше підібрати правильний догляд за волоссям.
  • Стан вашого волосся можна також визначити, спостерігаючи за тим, як воно поводиться без кондиціонерів, якими ви зазвичай користуєтеся. Якщо воно швидко стає жирним, це означає, що шкіра голови потребує очищення - використовуйте скраб для шкіри голови або маску із зеленої глини.
  • Сухому та тьмяному волоссю допоможе посилене змащування оліями - натуральні олії можна наносити на волосся та шкіру голови кожні два-три дні.
  • Щоб повернути шкірі голови здоровий вигляд, обирайте натуральні шампуні без комедогенних силіконів та парабенів.
  • Якщо ваше волосся навесні ослаблене, не варто забувати про дбайливе ставлення до нього: обирайте гребінець з широкими зубцями (наприклад, дерев'яний гребінець з дерева нім - чудовий вибір). Не можна рвати або тягнути волосся. Під час укладання не зачісуйте волосся назад і не робіть тугих зачісок, щоб не ослабити волосяні цибулини.
  • Під час сушіння феном використовуйте прохолодний потік повітря - він безпечний для волосся і дозволяє утримувати вологу.
  • Живити волосся зсередини - чудова ідея. Весняні овочі багаті на велику кількість вітамінів, поживних речовин (A, B1, B2, PP, E) та сірки, яка необхідна для волосся.

Щоб волосся залишалося красивим цілий рік, необхідно постійно доглядати за ним. Секрет полягає у ретельному догляді - підбирати його відповідно до пори року, типу та пористості волосся.

Поділіться своєю думкою про статтю.


Коментарі: #0


Додайте свій коментар. Він буде опублікований після перевірки модератором.
Політика конфіденційності

Наш веб-сайт використовує файли cookie, а також сторонні файли cookie для використання зовнішніх інструментів. Якщо користувач не дає згоди, використовуються лише основні файли cookie. Ви можете будь-коли змінити налаштування свого браузера. Чи даєте ви згоду на використання всіх файлів cookie?

Політика конфіденційності